Baby og hund


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Baby og hund

Min lillebror og hans kæreste havde lige fået en lille pige og nu kom de på besøg for første gang (Vi havde indtil da besøgt dem i deres lejlighed). 2 måneder var det lille pus blevet. Min hund Zenta havde aldrig i hele sine 3 år, set så lille et menneske tæt på. Jeg er ikke helt sikker på om hun ville se Anna, som babyen hedder, som et menneske. Jeg vidste dog én ting. Zenta måtte ikke komme til at forbinde Anna med noget dårligt.

     Jeg satte mig for at rose og forstærke den adfærd hos Zenta jeg kunne bruge. Nemlig når hun var i ro og virkede ligeglad med Anna. Ligeledes skulle Zenta behandles som hun blev det på en helt normal anden dag. Hun måtte snuse og kigge lige så meget til Anna, som hun havde lyst til i sit eget tempo. Alt samvær imellem de to skulle være med Zentas 100 % egen fri vilje.

     Da de kom med Anna, var Zenta lidt bange for hende. Dette gjorde sig udslag i knurren og gøen, ikke vildt men nok til at prøve på at få Anna ud af døren igen. Hendes øre var lagt ned og halen var imellem benene. Jeg forholdte mig fuldstændig rolig og passede på ikke at straffe Zenta. Forældrene og de andre gæster der var der, forholdt sig også rolige og naturlige overfor Zenta. Zenta var utrolig påpasselig med ikke at nærme sig Anna, mere end hun følte hun selv kunne klare. Et eller andet sted, tror jeg at hun var klar over at hun ikke måtte skade denne ”ting” og at hun derfor holdt den afstand, hvor hun stolede på sig selv. Netop med denne tanke i hovedet, sørgede jeg for ikke at presse Zenta. Det kunne gå grueligt galt, hvis jeg pressede hende til et samvær med Anna, ud over den grænse hun selv havde sat.

     Når Zenta sad eller lå ned og var afslappet, uanset om det var ved foden af en person med Anna på armen eller om det var væk fra hende, kastede jeg pebernødder (det var december, og det stod på bordet) ned til hende. Det gjorde de andre gæster også engang imellem. Også når de havde Anna i armene. I det skjulte, holdte jeg et skarpt øje med alle Zentas signaler, for at kunne nå at stoppe en knap så ønsket adfærd i tide. Men efterhånden som aftenen gik frem, tøede Zenta mere og mere op over for Anna. Hun var ikke videre begejstret, men hun fik den opmærksomhed, de kæl og klap som hun ville ha fået af os alle på en helt almindelig dag. Der gik altså ikke noget fra Zenta fordi Anna var der. Da Anna tog hjem igen med sine forældre, var det hele gået rigtig godt og Zenta havde bestået baby prøven, tæt på et 13 tal.Jeg satte mig herefter for, at Zenta skulle være meget sammen med Anna, så ofte det nu kunne lade sig gøre, om ikke andet så hentede jeg hende til låns. Samværet skulle foregå lige nøjagtig som denne aften.

     Anna har været her hele 7 gange i kortere og længere tid af gangen og det kører rigtig godt med hende og Zenta. Zenta er efterhånden helt afslappet i sin adfærd og i hendes signaler. Hun er fuldt afklaret med Anna og ser ud som om hun respekterer hende. Zenta er ved at forstå at Anna ikke er farlig og selvom hun er her på besøg er alt normalt. Zenta er dog ikke meget for når der bliver svinget med Anna, så det er en ting vi ikke gør. Vi passer også lidt på vores tone i vores stemmer. Zenta bliver total vild og opkørt ved en skinger lyd fra os i længere tid, så de 2 ting tages der meget hensyn til og bruges ikke sammen med Anna.

      Nu står jeg og kigger på Anna og Zenta som begge befinder sig på gulvet lige foran mig. De har begge været med nede på træningsbanen og hygget med andre hunde, ejere og chokoladekage, da jeg er barnepige til Anna. De er glade begge to. Det slår mig som så mange gange før, hvad vores hunde må stå model til og jeg kan ikke lade være med at blive imponeret af disse dyr.

     Denne evne til (med vores hjælp, nogle gange, men også uden vores hjælp lige så mange gange) at kunne begå sig rigtig og få det bedste ud af de mest mærkelige ting i deres omgivelser, bare de har det godt og ikke kan forbinde det med noget negativt Det er da en egenskab der er til at blive imponeret af.

     Zenta har kun set børn fra 3 år og opefter. De har alle sammen hurtigt lært at håndtere og kæle for hende på den rigtige måde, så hun har kunnet aflæse dem lidt hver gang og der har aldrig været noget. Kun er hun stadig følsom når folk svinger deres mindre børn voldsomt rundt, det kan hun ikke helt håndtere. Hvad der er lidt forståeligt set fra hundens side af. Et menneske der flyver rundt i luften og et andet menneske der lyder underligt…..Hmmmm hvad foregår der lige ? Så det gør de fleste ikke, der tænker sig lidt om, og efter jeg har sagt det til dem, når de er på besøg hos os.

     Med Anna var det noget helt andet end med et større barn og alligevel skulle der ikke mere end disse få besøg til, før hun har accepteret og respekteret Anna, på trods af at hun helt sikkert ikke kan sætte Anna i forbindelse med en voksen person. Der er en hel verden til forskel på et barn og en voksen i en hunde verden. Zenta ved kun at der ikke sker hende noget og hun er helt tryg ved situationen.

Hvad gør du selv hvis / når der flytter en baby ind hos jer? 

Nu havde jeg kun Anna til låns, men jeg ville gøre nøjagtig det samme, hvis det var et barn der skulle bo her fast.

Som du har kunnet læse, gælder det om at få så positiv en omgang med hunden, sammen med barnet.Lad være med at pylre om hunden, så får den en fornemmelse af at der er noget rigtig galt og det kan da kun være den nye ”ting” I har taget med hjem der er årsag til dette. I må heller ikke tage afstand til hunden, så kan den opbygge en meget negativ fornemmelse overfor babyen og der kan blive ballade mellem barn og hund. Hunden vil ikke være til at stole på, da den stille og roligt vil blive understimuleret og meget utilpas af at miste opmærksomhed og aktiviteter som gjorde at den trives førhen, og I kan risikere at hunden afreagerer på det mest uskyldige som den føler den kan klare og det bliver babyen. Det samme gælder ved at straffe hunden hele tiden, i forbindelse med babyen. I kan her få en bombe med en meget kort lunte i jeres hund. Hunden vil i afmagt og irritation kunne gå til angreb på barnet, da den ikke vil turde at angribe jer voksne. Den vender altså sin angst og irritation mod barnet. Lad hundens rutiner, forblive rutiner og prøv ikke at ændre på dens daglige rytme. Der kommer altså et lille bijob, sammen med resten af det store arbejde det er at få en baby og det er at tilrettelægge dagligdagen, så hunden ikke bliver for mærket af, at der er kommet en lille baby i huset.

     Find på aktiviteter sammen, som i alle kan deltage i. For eksempel at tage hunden med til træning og babyen i barnevogn, en træner og den anden part passer babyen. Er den ene part ikke til hundetræning, så lad den part der altid har gået til hundetræning, fortsætte som altid. Det er meget vigtigt at hvis man har nogle interesser sammen med hunden, at disse ting stadig bliver til noget. Hundens gåtur kan også foregå ved siden af barnevognen eller ved siden af personen der ikke kører barnevognen. 10 minutters hygge træning om aftenen, hvor den lille sover, er også noget jeres hund vil elske jer for. Lad altid hunden forblive din bedste ven, den kan nemlig på den måde også blive babyens bedste ven. Lad aldrig babyer og mindre børn alene og uden for syns eller rækkevidde med en hund. Dette er uanset hundens størrelse.Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448