Balance i hunden hverdag


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Balance i hundens hverdag

Vi hører hele tiden på, at vi skal sørge for at aktivere vores hunde igennem leg og mental træning, så de ikke keder sig, så de ikke får alene hjemme problemer, ja så hundene ikke får adfærdsproblemer generelt og at vi deraf får en afslappet hund.

Mange hundeejere efterlever dette med glans, men mange oplever samtidig at deres hunde stiger i livlighed, bliver overgearet og spørger sig selv om der skal mere aktivitet til.

Det skal der sikkert ikke. Det kan være at hunden trænger til bare at være hund. Med dette mener jeg, at man skal lære hunden at der også er dage, hvor der ikke sker så meget eller overhovedet slet ingenting. Vi skal med andre ord styre hundens aktiviteter i hverdagen, så hunden undgår at stresse.

Det man som en tommelfingerregel skal huske på, er, at har der været en god længerevarende aktivitet den ene dag, så slap af sammen med hunden den næste dag og nøjedes med hundens gåture og lad den eventuelt søge sin mad når hunden skal spise, som det eneste den dag.

Når hundene udsættes for en stor aktivitet, hvor den ikke slapper af i længere tid – måske over flere timer, som gentager sig over flere dage -, så er hundene virkelig på hele tiden og bruger en stor mængde resurser og som en naturlig ting, stiger deres stress hormon i kroppen. Dette skal man dog ikke gå i panik over. Hunden er som os indrettet til at håndtere – sund - stress i en kortvarig periode uden at dette skader, men derefter skal der lige bruges lidt tid på, at få rettet op på kroppens naturlige hormonelle balance igen. Du kan sammenligne det med en stresset dag på

jobbet, hvor du bare gerne vil hjem og lave ingenting, for at få den smule stress ud af kroppen som du har opbygget på den overfyldte dag på jobbet. Når du vender tilbage på job den næste dag efter en afslappet aften hjemme og der ikke er så meget at lave den nye dag på jobbet, slapper du af igen. Du er i balance.

Det der kan være farligt ved ikke at give hunden disse dage, hvor man bare hygger med gåture og lader hunden søge sin mad i haven er, at hundens stress hormoner ikke når at falde på plads igen og kan sætte sig til kronisk stress og det er en tilstand, hvor hunden begynder at tage fysisk skade. Hunden får tynd afføring og skal måske lave stort over rigtig mange gange i løbet af dagen. Den små drikker hele tiden. Hunden vil ikke rigtig spise sin mad, eller det modsatte den sluger sin mad, så den kaster det hele op igen. Hunden kan også pludselig vise uønsket adfærd, den stille hund begynder at gø af alt, bliver urenlighed inden for - som regel fordi den er frygtelig overgearet, hunden kan også virke frygtelig rastløs og generelt ha et voldsomt forhøjet aktivitetsniveau og virke fuldstændig ude af kontrol af ivrighed når der sker noget, hvor du ellers altid har oplevet en afbalanceret hund.

Hunden skal altså ha nogle dage ind imellem, hvor man som hundeejer ikke forlanger noget af sin hund og bare er der for at give den gode rolige gåture, kæl, frisk vand og mad.

Nar man været til træning, så lad hund slappe af dagen efter. Har hunden leget med en anden hund i et godt stykke tid, så er den klar til en hyggedag dagen efter. Eller har du holdt familiefest og hunden har fået klap og kæl hele dagen og har drønet rundt imellem alle gæsterne, så skal der heller ikke ske noget for hunden den næste dag. Alt hvad hunden skal bruge på hyggedagen er sine gode lufteture og måske noget søge arbejde efter sin mad når den skal spise.

Hunde er fra naturens side bygget til at have korte perioder med stress. Dette er noget de skal kunne håndtere, for ellers kan de ikke overleve. Når de for eksempel skal jage, eller producere hvalpe, bliver angste eller overspændte, stiger deres stress naturligt i kroppen og så falder det igen når der er ro på. Det du skal huske på er at hunden også er bygget til lange perioder med hvile. Her sover de, spiser og går bare rundt og slapper af, ja jeg tror faktisk de keder sig på en sund måde ind imellem.

En hunds krop vil frigive stress hormonet adrenalin, under forskellige lejligheder, og dette hormon vil fortsætte med at blive frigivet i hunden et stykke tid, efter den har været udsat for noget, som har påvirket den positivt eller negativt, på grund af de spændinger der opbygges i hundens krop. Det kan tage flere dage før hunden igen er i balance og fri for stress.

Tro det eller ej, men en voksen hund har faktisk brug for omkring 16 timers hvile - hvor den ikke laver noget - blandet med søvn på et døgn og hvalpe, samt ældre hunde kan man sagtens opleve have brug for endnu mere. Ejere tror måske, at deres hunde keder sig, det er mere sandsynligt, at de har brug for denne hvilen. Så ligger din hund sig ned og virker afslappet, så lad den være. Den nyder det måske.

Bare at være sig selv og ikke stå til regnskab for nogen, der forlanger noget af den. Men dette må dog ikke blive hverdag :-)

Når vi har en hund, tager vi et meget socialt dyr til os og mange gange er det nok, at hunden får lov til at deltage i det vi render rundt og laver, ja, være et familiemedlem. Skal I gå ned til købmanden, så lad hunden komme med og lad en person fra familien sidde ved hunden imens den anden handler. Skal man ud og køre, så lad hunden komme med i bilen og giv den 10 – 15 minutter på en mark, eller gå med den på et helt fremmed sted, hvor man aldrig selv har været. Man vil opleve at man selv bliver mættet af nye indtryk, på sådan en tur og det er rart at komme hjem igen og slappe af. Nyd kort sagt hunden og ha en god samvittighed, selvom du ikke når at løbe den faste tur med hunden hver dag, eller cykle med hunden på den udvalgte faste rute hver dag. Skær eventuelt ned på legetimerne med naboens hund - hvis du har meget livlig hund -, til et par gange om ugen også med god samvittighed. Sørg for at give hunden noget effektiv kvalitetstid, hvor den virkelig er i gang med noget som er på hundens præmisser. Vi taler om super samvær, mellem dig og din hund, hvor I begge har det godt helt ind i hjertet. Så vil du opleve en hund der stresser sundt, får chancen for at komme af med overskudet af adrenalin  igen og heraf balancerer som din glade hund.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448