Brug naturen


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Mos bid


Kommer du et sted hen med en masse mos, så giv dig tid til næste gang at tage nogle guffer med dig, derhen med mindre du har hundens mad i lommen :-). Da man kan løfte mosset som en pude, er det en hyggelig aktivering at gemme små pølse stykker under små totter mos og lad hunden snuse sig frem til mos bidderne.


Find den ting der er rigtig


Når du er ude at gå, så saml kogler, grene og mos, sten med mere. Få herefter hunden til at sidde og vis den en ting af gangen, hvor du tydelig siger MOS eller KOGLE eller STEN eller GREN. Når du viser hunden det, vil den snuse til det du har i hånden og så klikker du eller siger dygtig og giver en godbid. Sådan fortsætter du over en periode, så du har været alle dine ting igennem. Så begynder du at ligge 2 af dine ting ved siden af hinanden og siger tydelig, hvad det er, hunden skal finde. GREN, KOGLE eller andet. Peg imod det på jorden, så hunden forstår at den skal gå hen til dine ting på jorden. Har du gjort det rigtig vil hunden løbe hen til det du siger. Efter hånden som hunden bliver dygtig til at skelne mellem dine ting, ligger du flere ting ved siden af hinanden. Til sidst kan du ved at sige navnet på de enkelte ting, sende hunden ud til genstanden du siger, blandt rigtig mange ting og det vil imponere.


Hov, find godbidden


Tag et stykke brænde og gem en godbid ved siden af. Vis hunden at den kan finde noget. Efterhånden som den bliver dygtigere kan du samle mere brænde og lade hunden søge efter godbidden.


Find godbidden imellem koglerne.


Saml en masse grankogler og læg dem i nogle spande. I den ene spand, ligger du hundens godbidder og så skal den selv finde den rigtige spand med godbidder i og herefter fange godbidderne mellem koglerne i spanden. Lad eventuelt koglerne tørre et par dage, inden hunden bruger dem, så kan du ryste mulige dyr ud af dem først.


Find godbidden imellem koglerne 2


Saml igen en masse kogler og lad dem igen eventuelt ligge og tørre lidt, så du kan ryste dem lidt inden brug. Nu kan du ligge koglerne i små bunker og gem mad eller godbidder i nogle af bunkerne. Hunden vil elske at søge og snage efter noget spiseligt.


Hjælp med brændet


1) Er du den heldige ejer af en brænde stabel, så lær hunden at gå med brændet. Leg med brændet så den går med det af sig selv i munden.

2) Beløn den for at tage noget brænde i munden.

3)Træk tiden som hunden skal gå med den munden.

4) Lad den bære en træ stamme (stor som lille) og beløn den på vejen hen til det sted hvor du vil ha den skal smide brændet.

5) Giv hunden et signal til at tage brændet i munden, når den begynder at gøre det af sig selv.

6) Lad nu en lille stabel ligge foran døren som hunden må hente ind på plads, den kan evt. tage en med ind til brændekurven efter en gå tur.


Saml alt muligt op


Når I går en tur, så saml grene og kogler op. Saml gerne 2 ens op af gangen. Vis hunden du har noget og kast det fra dig. Når hunden kommer mod dig med det som du har kastet, så ros og kast nummer 2 og saml nummer 1 op igen og fortsæt med lidt flere kast og lad så hunde slappe af på gå turen igen. På denne måde kan du motionere din hund på en fin naturlig måde på gå turen.


Find din godbid et sted


Kommer du i skoven og er heldig at finde en masse fældede træer, så benyt dig af det og bed din hund sidde og blive. Så går du hen og gemmer nogle godbidder rundt omkring i sprækkerne, du skal bare sikre dig at hunden kan få dem ud. Hent din hund og lad den nu søge efter godbidderne. Den skal nok finde dem.

Har du rester af god aftensmad fra dagen før, kan du lave nogle små klatter rundt omkring og så lade hunden søge resterne. Det er så dejligt naturligt arbejde for hunden.


Hent dine godbidder i vandet


Vis hunden en bøtte et par gange. Bøtten skal være så lille at hunden med sikkerhed kan fange den i vandet. Giv den en godbid når den snuser til boksen, så den ved der er godbidder i når du kaster den. Kast bøtten med låg på i vandet på stranden og lad hunden svømme ud og hente den, får at få godbidderne der er inden i. Kast den ikke for langt ud.


Træ med hul i


Har du fundet et stykke træ med et hul i så tag det til dig. Gå hjem og læg noget pålæg i den og lad hunden flænse det til små stykker for at få pålægget.


Natur spring


Brug væltede træstammer til at træne spring. Sæt hunden af foran springet og gå om på den anden side og på kommandoen spring får du hunden videre på turen. Ros og beløn gerne.


Spænding på turen


Inden du går hjemme fra, kan du fylde et kødben op med leverpostej (købes kunstige i plastik eller et gammelt marv ben) find en dejlig plads og giv hunden det. Der ryger hurtigt et kvarter og du er sikker på at din hund er træt, når I er hjemme igen.


Find godbidden i græsset


Når du går med din hund, så hold øje med den. Når du kan se den kigger til den ene side, kaster du en godbid til anden side. Signaler til hunden at den kan "finde noget". Gør det gerne tit på en af gå turene. Sikke en ven der kan finde alt det mad på en gå tur og dele det.


Rundt og rundt


En pæn robust gren du møder på din vej, kan du bruge til at lære hunden at gå omkring. Prik pinden i jorden, så den står fast. Arbejd dig frem til at du skal blive stående og hunden på kommando går flot rundt om pinden. Det kan godt tage sin tid. Men det er sjovt.


Gå langsomt imellem grene


Tag nogle små tygge grene og læg dem med et lille mellemrum imellem. Hunden skal nu gå over grenene. Den må ikke hoppe over flere grene, men skal gå lige så stille, over en gren af gangen. Det kan godt kræve meget koncentration for nogle hunde.


Hvor blev mor af ?


Er I flere om at gå en tur, så gem jer på skift og kald tydelig på hunden. Ros og beløn når den finder dig.


Sæt godbidden på en gren


Læg en godbid på en gren som hunden kan nå. Brug gerne den samme gren nogle gange, men find flere grene at bruge på gå turen.


Leverpostej træ.


På dette billede er mine egne 2 hunde, ved at slikke leverpostej af. Leverpostejen sidder simpelthen overalt. Jeg har sat det fast med en te ske.


Find godbidden mellem og rundt om stenen


Finder du en sten stor som lille på turen så brug den. Læg en godbid ved siden af den eller ovenpå den hvis den er stor, og guid hunden til at finde den. Ros.


Bakke træning til hunden (og dig)


En naturlig træning af din hunds muskulatur uden overbelastning, men hvor hunden både får brugt sin balance, får strukket sig foran og bagtil og hvor hunden får alle muskler i kroppen igang, er at lade hunden spise sin mad på en bakke, og det skal selvfølgelig være i hundens helt eget tempo.

Bakken behøver som sådan ikke at være stejl, der skal bare være så stor en hældning på, så du kan se at hunden bruger kroppen på at arbejde og ikke kun sin næse.

Hunden får gang i mange flere muskler end hvis den går på flad jord og da rigtig mange hunde ikke får brugt sin balance til hverdag, hvor vejen som regel går lige ud af landevejen, er der god naturlig træning at hente her.

Du kan vælge at kaste/drysse alt maden ud på et område på bakken, men du kan også dele madden op og kalde hunden til dig hver gang, inden du kaster/drysser en ny portion mad ud. På denne måde skal hunden jo også op og ned af bakken med jævne mellemrum. Hvor langt du kaster madden op på bakken, bestemmer du selv, men som med alt andet, samværd og aktivitet med vores hunde, skal det være hyggeligt, sjovt og vi skal ikke ha så travlt.

Du kan selv gå/løbe op og ned af bakken imens din hund søger sin mad. Så er der også gevinst der. Det er en ren træningstur.


Find "min" pind 1


Kan din hund apportere, så tag en pind med fra starten af turen. Vis hunden den på et tidspunkt og kast den væk fra dig. Nu skulle hunden gerne komme med den til dig igen. Når den er blevet dygtig, så kast pinden ind i noget højt græs og nogle små krat. Ros og beløn, når den kommer med pinden til dig.


Find "min" pind 2


Find en pind og sæt et mærke på "din pind". Gå og leg med pinden, så du får sat godt med aftryk på.

Find nu en pind mere og tag den op på en måde så du ikke får rørt den med fingrene. På denne måde undgår du at det hele kommer til at lugte af dig og hunden vil da bruge sin næse optimalt. Nu ligger du pindene side om side og sender hunden hen til dem. Kommer den med den forkerte siger du ikke noget og sender den igen ud efter den rigtige pind. Gentag det hele til hunden kan det.


Find din godbid. Jeg har lagt den på traileren.


Næsearbejde, næsearbejde, næsearbejde. Vi kommer bare ikke udenom at det er sjovt og naturligt for hunden.

Prøv at gemme små godbidder omkring din bil og lad nu hunden søge omkring den og spise godbidderne. Sørg for at gemme godbidderne nede, så ikke hunden hopper op og den skal kunne få fat i dem uden problemer. Men så kan du også ligge dem stort set i alle kroge omkring bilen. Hyggeligt og dejligt drænende for energi hos hunden.


Leg i vandkanten


Tag en hulahop ring med på stranden og brug det som et spring i vandkanten. Hold det så din hund kan springe igennem og giv hunden en godbid bagefter. Du skal ikke stå længere ude i vandet end at hunden kan hoppe ubesværet og lande fint bagefter.


Så skal vi svømme igennem hulahop ringen


Når din hund er tryg ved at hoppe igennem hulahop ringen, så gå lidt længere ud med hunden. Du skal så langt ud at hunden kan svømme igennem, men der skal ikke være så langt til fast grund for hunden.

Da du arbejder i vand, får hunden brugt alle sine muskler og bliver meget træt. Så dræn ikke hunden, men stop imens den er glad for vandet :-)


Løbetræne i vandkanten


Er du til bevægelse og vandpjask, så løb en tur i vandkanten med hunden (dette kan gøres selvom hunden er i snor). Både du og hunden, vil bruge en masse energi på en ny måde da i løber i vand.


Kan du finde leverpostejen på træet


Når du er ude og gå en tur med hunden, så tag lidt leverpostej med i en bøtte.

Når du kommer forbi et træ, tager du små klatter leverpostej og sætter det fast på træstammen. Din hund vil nu bruge sin næse, på at snuse sig frem til disse lækkre klatter. Hunden vil elske dig.

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448