Gå pænt øvelsen går i vasken


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Gå pænt øvelsen går i vasken

Iiiiiiiiihhhhhh, hvorfor går det så galt når vi skal lære vores hunde at gå pænt?

Det er et af de spørgsmål jeg ofte støder på, nede på banen og problemet er ens lydende, hunden kan bare ikke gå pænt.

     Hundene går pænt enten det ene eller det andet sted. Nogle melder ud at hunden går ganske pænt alle andre steder end på banen og andre melder tilbage at hunden går ganske pænt på banen, som det eneste sted.

     Hvorfor opstår dette problem til stor frustration for hunde ejeren som knokler hvad de kan med denne øvelse. For det er nemlig en øvelse og det er en øvelse der kræver meget arbejde og bevidsthed fra ejerens side og det er som regel her det går galt.

     Hunden går pænt, der hvor ejeren sætter den rigtige fokusering og bevidsthed ind og forstærker rigeligt. Nogle ejere fungerer bedst på banen, derfor ser de at hunden arbejder super flot på banen end andre steder og omvendt, nogle ejere falder til ro og fungerer bedst med træningen hjemme og derfor ser de resultat der.

     Når vi starter med gå pænt øvelsen, har vi et klart mål med den, vi vil ha hunden til at gå pænt, så vi ikke kan mærke vi har hunden med i linen, det er jo det der giver de gode ture. Men når det kommer til denne hverdagsøvelse som vi ikke kan ligge fra os, men er nød til at træne og træne i rigtig lang tid og hver eneste gang, vi har givet hunden line på, så kommer vi tit i konflikt med os selv.

     Når vi træner hunden i små hygge øvelser, er vi rigtig dygtige til at se hvad det er hunden gør og hvad vi selv går ind og forstærker. Vi er 100% fokuserede på hunden og derfor ser vi omgående resultater i disse øvelser. Hygge øvelser trænes som regel også i meget rolige omgivelser, det vil sige at vi uden problemer, kan filtrere de fleste ydre påvirkninger fra og sætte al opmærksomhed ind lige der, hvor vi er bevidste om at vi skal gøre det. Vi glemmer ikke vores mål og hverken hund eller ejer kører død i øvelsen, da den bliver sluttet af i tide, hvor det stadig er sjovt for både hund og ejer og man går næsten og glæder sig til at genoptage øvelsen for at se det næste mål.

     Når vi er ude at gå med hunden, ser billedet helt anderledes ud. Der er biler, cykler, voksne og børn, katte, egern, heste, køer, skønne lugte og andre hunde. Det er altså rigtig svære vilkår vi er oppe imod på gaden. Samtidig er vi meget tilbøjelige til at sætte alt for store mål i de udfordrende omgivelser og deraf ryger vores fokusering på gå pænt øvelsen. Vi kører selv træt på turen og så er det, at det hele går i kludder. Hunden får pludselig ikke den forstærkning som den plejer, fordi vi ikke har dem med på turen eller vi er optaget af noget andet og glemmer at forstærke rigtigt. Vores ture er muligvis alt for lange til en god indlæring og deraf giver vi efter og følger hunden, der hvor den vil hen. Vores temperament stiger eventuelt af ærgrelse og der kommer en lille frustration op i os, som hunden kan mærke. Pludselig ændrer vi måske teknik, vi begynder at rykke i linen, når hunden går for stærkt, når den vil hen til noget, når den skal stå stille eller vi vender og drejer os, for helt det samme som ovenstående, forstærke fejlagtigt og så videre og forvirringen er total hos hunden og dig selv for den sags skyld og træningen er ødelagt...Øv

     Hvad skal vi så gøre for at bevare fokus på øvelsen, uden at køre sur i den, for hunden skal jo ud. Ja, det skal den, men allerede når du tager fat i linen, skal du ha et klart mål for netop denne tur. Masser af godbidder i lommen, længde på turen som du ved, du og hunden kan holde til, enten i minutter eller i meter. Hvordan og hvad du forstærker allerede ved hoved døren på vej ud og uanset hvor I er på vej hen, hver gang. Husk på at I begge går på arbejde, når I skal lære at gå pænt og det trætter. Så selvom du meget gerne vil gå de lange ture med hunden, så vent til du ser en stor fremgang i øvelsen. Først da, kan du nemlig samle overskud til at arbejde i længere og længere tid med hunden og så vil det hele gå op i en højere helhed.

     Så virker din gå pænt øvelse ikke helt som du gerne vil ha den til. Så skal du prøve at overføre den bevidsthed, fokusering og det samarbejde du har med hunden under hygge øvelser, samt dine mål, til at omfatte gå pænt turen også, det skal jo være lige hyggeligt og sjovt det hele.

     Tænk lidt, men sikkert frem hele tiden, så er du godt på vej. Der er nu ingen der helt uden at sukke dybt, har lært en hund at gå pænt. Hunden udvikler sig også hele tiden og dette påvirker også vores gå pænt øvelse og kan kaste øvelsen frem og tilbage uanset hvor godt et stykke arbejde du gør. Det er bare at stå ved dit mål og følge hundens udvikling, så lander du også hvor du vil.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448