Gammel hund og god aktivering


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Gammel hund og god aktivering

Du har lige fået den skønneste hvalp hjem, og nyder at have fået liv og glæde i hjemmet. 

Det ene år efter det andet går hurtigt og inden du når at se dig om, har du pludselig det, man kan kalde en skøn gammel hund. Man bliver overrasket over, hvor hurtig årene egentligt går.

Hunden begynder at tage lidt på, den slapper mere af. Den hopper ikke i hovedet på dig mere, fordi den er ”tung i bagtøjet”. Hårene omkring mund og øjnene begynder at blive grå (rigtig charmerende). En dag kigger du i øjnene på hunden og ser en gammel kloghed lyse dig i møde. Den har lært dig at kende og du kender den.

I har sikkert delt rigtig mange hemmeligheder som det stadig kun er jer to der kender til.

Lydighedstræningen er for længst et overstået kapitel, du skal bare kigge på hunden, så ved den hvad du vil have den til. Agility har måske stået på jeres træningsprogram eller hunden kan danse sammen med dig, fordi den har stået på hundedans. Lydigheden har været på plads i mange år (som du højst sandsynlig slækker lidt/meget på nu). Men det alt dette er højst sandsynligt slut nu. Den står på pension til hunden.

Men fordi træningen af hunden er slut, behøver din hund bestemt ikke at slappe af hele dagen. Den skal have en god dag med lidt indholdsrig aktivering. Det er det du skal have lidt af ind i den gamle hunds hverdag.

Vi må respektere at hunden er lidt tung bagi, og aktivitets tempoet er nedsat, nogle dage mere end andre.

Det vil sige at du skal finde på noget så hunden ikke skal løbe rundt i lang tid for at få selve aktiveringen, men den må meget gerne røre sig på en stille god og indholdsrig måde.

En af de mest naturlige ting hunden kan bruge og arbejde med er sin næse og selv om den på sine gamle dage, måske har lidt nedsat lugtesans er det stadig en af de bedste måder at aktivere sin gamle hund på. Det kan dog godt tage lidt længere tid i forhold til da hunden var ung/yngre. Så giv dig god tid og gør aldrig legene sværere end at den gamle hund kan klare det på flotteste måde og bevare sin glæde og stolthed.

En rigtig god idé er at gemme et kødben et sted i haven, altanen, eller på et underlag i huset, hvis hunden må spise kødben indenfor.

Har hunden ikke alle tænder intakte så kan et kunstigt marvben eller et gammelt marvben der er tømt for brusk, genfyldes med alt muligt guf, og herefter gemmes et sted, det er ren lykke. Hunden skal nok finde det, og det er helt uden din hjælp. Men det må selvfølgelig aldrig gemmes så godt at hunden ikke kan få fat i det.

Læg hundemaden i en lang stribe med 20 centimeter imellem hvert stykke eller læg en lille bunke, ud fra stuen af, ind i gangen, ud i bryggerset, ja overalt i huset.

I kan sætte jer nede på gulvet og have halvdelen af hundens mad bag Jer i en skål. Så kan I skiftes til at kalde på hunden og når den kommer hen til Jer, kan den få en lille håndfuld mad, sid med 5-6 meter mellem Jer, og giv Jer tid til at lege roligt med Jeres gamle ven.

En klassiker der også er rigtig god og aldrig går af mode er flasken med mad i.

Et sødt alternativ er at tage nogle plastik kopper og fylde dem med mad, så sættes de på række og hunden skal snuse eller vælte dem alle sammen for at få maden. Der skal stå nogle med mad i og nogle uden mad imellem hinanden.

En murespand med lav kant og 6 bolde i, der er skåret halvt op sættes på jorden, og så tager du hundens mad og lægger enkelte mad bidder i hver bold, lad hunden tage boldene op af spanden og så skal du klemme godbidderne ud til hunden efterhånden som hunden tager dem op af spanden. Fortsæt til den har spist sin mad.

Bolde med en revne i den ene, er også sjovt. Skær en revne i den ene bold og fyld den med mad. Kast alle boldene op i luften og lad så hunden snuse sig frem til den der er mad i. Ros den og klem alt maden ud til hunden. Saml alle boldene igen og gentag.

Et fint spor går hunden heller aldrig af vejen for, hvis den har lært det, på sine yngre dage.

Du kan også lære hunden at pakke sin mad ud af et viskestykke. Tag nogle gamle viskestykker og læg maden på dem i små bunker. Derefter tager du og pakker maden ind viskestykkerne (du må gerne halverer viskestykkerne, til formålet) som hvis du pakkede en gave meget løst ind læg dem alle ned til hunden med lidt afstand imellem og lad nu hunden pakke sine madpakker op.

Sidst men ikke mindst, så hygge træn lydighed med hunden. Selv på dens gamle dage, vil hunden være stolt og glad, hvis du gider at træne med den. Du skal dog lægge mærke til at der vil være nogle af de øvelser som hunden har lært, den ikke vil kunne på dens gamle dage. Hop dem over og træn det hunden stadig kan helt ubesværet. Den vil elske det.

Hunden bliver aldrig for gammel til at lege, i et mildt tempo og du vil få det rigtig godt ved at glæde din gamle hund på en hyggelig måde, foruden Jeres gåture. Og så husk på at hunden elsker dit selskab. Tag den med overalt hvor du kan, uden den store anstrengelse for hunden. Alt samvær med dig er vigtig aktivering og gør at hunden oplever noget nyt, som den kan slappe af på hjemme i stuen. Ovenstående lege, kan selvfølgelig bruges til alle hunde i alle aldre. De er bare rigtig gode til den ældre hund, da der ikke kræves så meget bevægelse af hunden, ingen stærke kræfter eller hurtighed.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448