Glimtet i hundens øjne


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Glimtet i hundens øjne

Jeg sidder her og kigger på min hund, Zenta.

Det er noget jeg tit gør, bare sidder og kigger på hende, siger ingenting, gør heller ikke noget, men giver mig tid til at se glimtet i hendes øjne.

Det der slår mig rigtig mange gange, er hvordan hun taler med sine øjne.

Hun kan se noget så trist ud, hun kan stråle af glæde og hun kan fortælle mig om hun er ude på narrestreger. Alt dette kan jeg se i hendes blik.

Vi lærer allesammen at se de tydelige signaler som vores hunde sender, med halen, ører, ja hele deres kropsholdning, men de færreste ved hvor meget de kan se i deres hundes øjne.

Jeg siger tit til folk der er til træning hos mig, når de bliver bekymret for deres hund, på den ene eller den anden måde, at de skal se ind i deres hunds øjne, der har de svaret.

Mange oplever her efter, at de gør det til en vane at se i hundens øjne og de kommer tit og fortæller mig at de faktisk kan se hunden smile, være trist eller andet og at det er helt tydelige signaler.

Når jeg sidder og snakker med mine hunde (ja, kan ikke gøre for det, men de lægger altså øre til utroligt meget) så kan jeg se opmærksomheden i deres øjne, de lytter og de ser bare så kloge ud.

Man er altså ikke i tvivl om hundens trivsel, hvis man lige giver sig tid til også at få glimtet i hundens øjne med.

Jeg tror ikke man kan lægge hundens øjne under et direkte sprog, som hunden har. Dette tror jeg, er noget vi mennesker kan se, på lige fod med at man kan se om ens kære har ondt et sted, dette kan vi jo også som regel se i deres øjne, selvom de prøver på at skjule det, eller et af vores børn er triste og prøver at skjule det ved at smile, men deres øjne er bare som en åben bog og vi forældre ved, bare ved at kigge på dem, at noget er helt galt.

Jeg havde engang en skøn hund Bulldog/Rottweiler blanding (Rania) der var født med det man kalder ballettæer, jeg vidste at hun var glad og uden smerter, det kunne jeg se i hendes øjne og vi arbejdede tæt med dyrlægen. Men en dag (hun var 3 år) faldt hun helt uden grund, bagefter kom hun hen til mig lagde hovedet på mine ben og satte sig ned, hun kiggede direkte på mig og jeg kunne se i hendes øjne at hun var blevet rigtig dårlig og havde ondt, alt glæde og livsgnist var væk i hendes øjne og jeg vidste hun fortalte mig, at det nu var det tid til at jeg skulle hjælpe hende videre. Dyrlægen bekræftede at hendes hofter (det var gået stærkt) var så slidte at det ikke ville være fair overfor hende, at lade hende leve videre. Så hun fik fred.

Jeg bruger også deres øjne når jeg træner mine hunde. Især gamle zenta kan blive ved med at træne, men hun bliver bare så hurtig træt og det kan jeg se i hendes øjne, de bliver en smule matte og trætte at kigge på, selvom hun stadig er på med friske kropssignaler og så stopper jeg træningen.

Jeg kan skrive flere historier om hvordan vores hunde taler med sine øjne, men jeg syntes du selv skal prøve det af.

Læg mærke til hvordan din hunds øjne kan gnistre af glæde, når den skal med på tur eller du står og er ved at lave noget rigtig god mad til den eller I træner noget som hunden er helt med på og elsker, se hvordan øjnene lyser af skuffelse, når du fortæller hunden at den ikke skal med ud af døren sammen med jer, eller når den tror du er sur på den, så vil øjnene blive triste at se på eller når du træner hunden i en øvelse som den faktisk ikke kan li (øvelsen er måske kedelig) så vil du også kunne se det der øv øv glimt i hundens øjne.

Når man bliver bevidst om det, vil det at kigge i din hunds øjne blive en del af det, at kigge på din hunds trivsel

Jeg taler ikke om at stirre hunden i øjnene, men bare kigge ind i dem og læg mærke til glimtet, al begyndelse er svær, men prøv det og du vil blive rigtig god til at kende din hund lidt bedre.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448