Godt og blandet


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Få maden ud fra viskestykke stykkerne

 

Klip et viskestykke ud i 8 stykker. Læg dem en efter en på gulvet og læg en godbid under hvert stykke. Hunden skal nu finde ud af at løfte stykkerne for at få godbidderne. Den må ikke flå i viskestykkerne. Sig nej hvis den gør det.

 

Leg med cykelslangen

 

Tag nogle cykel slanger og læg godbidder inden i. Cykel slanger er kraftige og faktisk et rigtig godt stykke aktiveringsredskab til hundens tørfodder. Lad så hunden finde ud af at få rystet godbidderne ud af slangen eller på anden måde få godbidderne ud.

 

Viskestykke træk

 

Læg en godbid eller et stykke legetøj, der ikke triller, på et viskestykke (eller en strimmel af viskestykket). Læg nu viskestykket under sofaen eller lignende og lad et synligt stykke ligge. Dette stykke skal hunden lære at trække i, for at få godbidden eller legetøjet ud.

 

Se dit ben er fyldt med guf

 

Man kan købe kraftige gummiting som er til at fylde med mad eller guf for hunden. De bedste er dem der er i kraftigt gummi (Kong). Sådan et ben kan man fylde med blandt andet torskerogn og leverpostej (En bakke stor billig leverpostej til 6-7 kr. kan fylde sådan et ben 5 gange). Men det er faktisk kun din egen fantasi der sætter grænser for fyldet i din hunds Kong.

Her arbejder hunden som hvis den havde fået et almindeligt marvben. Dejligt.

 

Find godbidden i en af bøtterne.

 

Næsearbejde kommer vi ikke uden om når vi har en hund.

Prøv at sætte en masse små bøtter uden låg på gulvet og læg en godbid ned i hver. Nu vil hunden gå alle bøtter igennem for at finde godbidden der er i dem. Når hunden bliver rigtig god, så varier godbidderne i bøtterne, så der ikke er godbidder i hver af dem, men kun i nogle af dem. Hunden vil gå dem alle igennem for ikke at blive snydt for en godbid. Det er så hyggeligt og kan bruges både ude og inde.

 

Find dit viskestykke

 

Lad hunden ha et viskestykke (bind en knude på midten) som den forbinder med ren leg.  Giv viskestykket et navn. Kald på hunden og leg med viskestykket, bed nu hunden om at sidde og gem viskestykket "synligt" væk. Hjælp hunden til at finde viskestykket. Ros og beløn med en trække leg. Giv kommando til slip eller tak, når du skal ha viskestykket igen. Gem nu viskestykket længere væk fra hunden ( den skal altid kunne komme til at tage det selv). og gentag med ros og leg når den finder det. Når den kan det gemmer du det godt og beder den på kommando om at finde det og sætter dig til rette i sofaen til hunden dukker op med det og så leges der.

 

Hvor er godbidden

 

Sæt dig ned med en godbid i den ene hånd. Luk hånden helt i og lad nu hunden finde den rigtige hånd, der indeholder godbid. Når den har prøvet det et par gange, så lad den løfte poten og vise hvilken hånd godbidden er i.

 

Find osten

 

Du kan ligge et lille stykke fladt ost imellem nogle træklodser. Osten er en almindelig mild ost, der ikke klistrer eller lugter. Nu kan du stable dem eller lade dem ligge enkeltvis på gulvet. Hunden skal nok finde dem alle sammen.

 

Pak kluden ud

 

Tag en gammel karklud og læg et stykke fladt pålæg indeni, pak herefter kluden sammen i en lille firkant. Lad nu hunden finde ud af at få det ud igen af karkluden. Flår hunden eller bider hunden i karkluden, så tag kluden væk fra hunden og læg kluden et andet sted på gulvet. Meningen er at hunden skal få pålægget ud ved at tage kluden op og ryste den eller ved at pakke kluden ud. Det tager lidt tid for hunden at ligge en strategi. Men sjovt er det at se arbejdsglæden hos hunden.

 

Rul dig frem til en godbid

 

Har du et aflangt stykke gulvtæppe, så rul det sammen og med mellemrum, ligger du en guf, i rullen.

Hunden skal nu lære at rulle gulvtæppet ud for at få sine godbidder. Jo længere tæppe resten er, jo bedre og bredden er stort set lige meget :-)

 

Samle pyramide. (Spande kan også bruges)

 

Hvis hunden kan en tak eller aflever kommando så brug den og apport kommando skal den også kunne. Start med den største pyramide spand og den mindste pyramide spand. Start med at kaste den lille spand ud og lad hunden hente den på apport kommandoen. Så holder du den store spand op under den lille spand som hunden står med og siger tak eller aflever. Ros og beløn når hunden slipper den lille spand ned i den store.

Fortsæt sådan til hunden af sig selv slipper den lille spand i den store og du kan se at den forstår det. Så er det tid til endnu en spand. Kast nu både den mindste og den midterste pyramide spand ud. Hjælp hunden til at tage den rigtige spand i række følgen, så den hele tiden kan sætte dem rigtig sammen. Fortsæt til hunden kan sætte alle spandene sammen i hinanden.

 

Bygge pyramide.

 

Her skal du bruge en ring pyramide. Indlæringen er nøjagtig som "samle pyramide" (ovenfor). Du starter med den store ring og bygger op med den næste ring i rækken og den næste igen. Lige indtil hunden kan det. Men gå ikke videre før hunden kan det fint med den / de ringe den arbejder på. Hunden skal sætte ringene ned over pinden.

 

Løft klodserne fra hinanden

 

Du kan stable store firkantede klodser op på sjove måder, og lær så hunden at den skal tage 1 klods af gangen og fjerne den, for at få en godbid.

Der skal være en godbid under hver klods.

Dette er lægter der er skåret lige lange, dem hygger mine hunde sig rigtig meget med og så er det sjovt at bygge med klodser igen.

 

Maden i mælkekartonen 1

 

Skær 2 huller tilfældigt i en mælkekarton.. Hullerne er så store, at maden lige kan komme ud. Læg den ned til hunden og lad den nu få godbidderne ud.

Først bagefter blev kartonen smidt ud.

 

Maden i mælkekartonen 2

 

Tag gerne flere mælke kartoner og skær dem af så de er lidt større end halve og klip en lille revne i hver så de kan gi sig. Stabel dem nu ind i hinanden, så du har et helt tog eller tårn. inde i hver del skal der ligge mad. Hunden skal selv skille dem ad og få sin mad ud af delene.

Tygger den eller prøver den at rive dem i stykker, så tag dem fra hunden og læg dem roligt et andet sted. Den skal lægge strategier, den skal ikke bare ødelægge.

 

Sove

 

Nus din hund nede under hagen og tal stille til den. Når du kan mærke den har sin hoved vægt i dine hænder så ros og beløn. Når hunden med det samme gør sit hoved tungt i dine hænder og har forstået det hele, så sæt en kommando (sove) på.

Nu kan du begynde at overføre Sove til andre ting som hunden kan ligge hovedet på (en lille pude er sød at bruge). Husk at rose og belønne, de nye genstande også og gerne hver gang.

udvid øvelsen med at sende hunden hen til genstanden den skal sove på og give kommandoen, så den sover når den kommer hen til genstanden.

 

Skub til døren

 

Tag en håndfuld godbidder og læg et par stykker, helt inde ved karmen bag ved døren. Så lukker du døren helt op til væggen. Lad så hunden løse opgaven, som består i at få fat i godbidderne ved at skubbe døren så meget op, så hunden kan nå dem. Den skal gøre det helt alene.

 

Find indgangen

 

Tag nogle stole og læg dem ned på gulvet, så du får en lille labyrint, med kun en åbning. Læg så nogle godbidder inde i firkanten og lad hunden løse opgaven helt alene. Den skal nu selv finde indgangen til godbidden. Varier ved at sætte hunden af i forskellige retninger fra åbningen.

 

Muffin godbidder

 

Tag en alu - muffinform (De er nemlig billige) og læg en godbid i fordybningerne. Læg en bold oveni hver fordybning. Lad hunden finde ud af at den skal fjerne boldene for at få sine godbidder.

 

Rul håndklædet ud

 

Her er en sød, nem og hurtig ide til at aktivere hunden lidt, men vigtigst af alt godt.

Du skal bruge godbidder eller hundens mad, samt et håndklæde.

Håndklædet ligger du udbredt på gulvet og begynder at rulle det sammen. Hver gang du har rullet håndklædet lidt sammen, ligger du 1 eller 2 godbidder i håndklædet og sådan fortsætter du, til du har rullet det helt sammen.

Nu giver du hunden lov til at arbejde og det er op til hunden at få rullet håndklædet ud, så den kan få fat i godbidderne.

Husk, jo færre godbidder du bruger, jo flere gange kan hunden rulle håndklædet ud, dette er lige med mere arbejde.

Nemmere bliver det ikke.


Find dit legetøj


Til denne leg skal du bruge et stykke legetøj som hunden er rigtig glad for, samt nogle store plastik bøtter eller andet der kan dække legetøjet.

Sæt hunden af med ryggen til det sted hvor du vil arbejde med hunden.

Sæt potterne på hovedet og læg legetøjet ind under en af dem.

Sig nu søg til hunden og lad den finde legetøjet under den potte som du har gemt det under.

Ros og tag en legetur med hunden og legetøjet.

Du kan ha lige så mange potter som du har lyst til, men kun legetøj under en af dem.

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448