Hedeslag


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Hedeslag

Historien som kan omhandle dig i morgen.


Dagen slutter med dejligt samvær foran grillen, som er blevet tændt op i haven. Pølserne ligge og syder. Hund,  børn og voksne er sammen i en stor glad pærevælling, temperaturen er 25 grader.

     Dagen efter viser sig at være ligeså skøn, meget varmere og grillaftenen skal gentages. Men det blev den ikke.

     Der skulle handles ind til hygge, og deres elskede hund, Fido, stod der med store øjne og kom til sidst med i bilen. Det er så dejligt at være sammen med hunden, og den ville jo, så gerne med. De skulle bare lige ud og handle, det ville da gå hurtigt, den korte tid i bilen kunne gamle Fido sagtens klare. Der blev tænkt på alt det bedste for Fido. Bilen blev parkeret i skygge, det eneste sted der var tilbage med lidt skygge. Alle 4 vinduer blev rullet en centimeter ned, for der skulle jo frisk luft ind til Fido.

     Der blev handlet i centeret til den store guldmedalje. Fido blev der også tænkt på, der var et kødben i indkøbsvognen og ekstra pølser, for han skulle da selvfølgelig ha et par stykker med som aftensmad. Det tog dog noget længere tid end planlagt at handle, for der var rigtig mange mennesker i centeret. Det havde allerede taget cirka 1 times, og det ville i hvert fald tage et godt stykke tid mere, inden de kom ud igen. Men ved nærmere eftertanke holdt de jo i skygge, så Fido havde det godt, det gik nok. Der blev lige snakket med vennerne, de mødte på deres vej, der blev kigget på gode ting og hver gang røg der mange minutter.

     Da de langt om længe kom ud af centeret, var der gået flere timer. De blev slået omkuld af en ulidelig vindstille varme der fik dem op og pruste og nærmest koge med det samme. Deres bil stod nu i direkte fuld sol og havde gjort det rigtig længe. Der var panik omkring deres bil. Folk stod ophidset, politiet var også på stedet. De havde slået en bagrude ind, men; der var ikke noget at gøre. Bag i deres stationcar, lå deres, elskede og trofaste, 9 år gamle familiehund.

Død af et hedeslag. Deres hund havde ikke haft en chance. Allerede efter 15 minutter var temperaturen steget til over 40 grader i bilen. Solen havde hurtig rykket sig og derved forsvandt skyggen på bilen. Bilen blev hurtigt opvarmet til ekstremme varme grader. Gamle Fido havde ikke en chance. Ingen vand eller kølighed til at hjælpe sig.

     Handlingen der endte så tragisk, var på intet tidspunkt ondt ment. Det var bare lysten til at tage sin hund med sig, på en helt forkert dag. Prisen var dyr at betale. Det kan blive dig, også selvom du elsker din hund. Overvej altid om ikke hunden har det bedst ved at blive hjemme, på varme dage, med eller uden solskin, med frisk vand i sin skål og et køligt sted at være. Også selvom du lige skal ned til købmanden.

     Hvad er symptomer på et HEDESLAG ?

Hunden vil trække vejret overfladisk og meget hurtigt. Den lukker af for den nederste del af maven og trækker luft med den øverste del. Dette gør hunden for at prøve på at køle luftvejene ned. Når luften ikke skal så langt ned kan der komme mere køligt luft ind hurtigere. Hunden kan begynde at savle. Hunden kan fra det ene øjeblik til det andet få en kraftig vandig afføring. Dette er en ren påvirkning af varmen. Tungen vil hænge langt ud af munden på hunden. Dette er fordi tungen har nogle små partikler som hjælper med at køle hunden ned. Hunden vil virke rundtosset (ligne det vi kender fra en fuld person) og rastløs. Dette skyldes at hedeslaget er så langt fremme at hundens hjerne er blevet ramt af ophedningen. Hunden bliver herefter bevidstløs. Hunden vil dø.

     Hvad sker der med hunden under HEDESLAG ?

Der sker det at, hundens kropstemperatur stille stiger (hundens normale temperatur er mellem 38 og 39 grader), og der sker følgende et svigt af hundens indre system. Dette sker når temperaturen omkring hunden er så varm, at luften ikke kan hjælpe hunden med at regulere nedkølingen af dens krop. Hunden kan kun komme af med overskudsvarmen via. dens luftveje, dens tunge og mellem trædepuderne. Men ved den meget hurtige vejrtrækning mister hunden ligeledes rigtig vigtig væske ved hver udånding. Så hele hundens kølingssystem, går altså ud af drift. 

     Hvad udløser et HEDESLAG ?

Mange forbinder hedeslag hos hunden med en varm bil, og det er da også det klassiske der sker. Men på en rigtig varm dag kan en længere løbetur eller cykeltur med hunden udløse et hedeslag, ligeledes kan intens træning af hunden også være en udløser, en hund der er svag af sygdom, en rask ældre hund eller en svag gammel hund er også i den store risiko zone for at få et hedeslag, ovenikøbet uden den store fysiske aktivitet.

     Hvad gør jeg hvis min hund får et HEDESLAG ?

Ved de første symptomer på et hedeslag, som er den overfladiske hurtige vejrtrækning som viser at hunden er varm, skal du få hunden ind i skygge, hvis du er ude at gå med hunden og tilbyde den frisk vand. Er du hjemme eller hedeslaget er lidt længere fremme så er det ind på bryggers eller badeværelsesgulvet da disse gulve normalt er kølige i sig selv.  Fugt hundens mundvige med lunken vand og tilbyd den hele tiden frisk vand. Lad hunden blive der, ligesom du selv skal blive der for at holde godt øje med hunden. Dette burde være nok til at hundens temperatur falder og vejrtrækningen bliver lidt roligere. Ved mere fremskreden hedeslag, skal du også ligge kølige (ikke kolde) meget fugtige viskestykker på hunden, der hvor hunden ikke har så meget hår, så vil køligheden ramme hunden hurtigere. Er hunden meget hårdt ramt og evt. ikke ved bevidsthed skal du få den ind i fuld skygge og overbruse den med lunkent vand (ikke koldt), fra halespids til halsen. Bliv ved og kontakt din dyrlæge med det samme. Dyrlægen kan altid vurdere ud fra det du siger, om du skal komme med hunden med det samme.

     Kan min hund undgå et HEDESLAG ?

Der er ingen garanti, for at din hund undgår et hedeslag. Men du kan prøve at hjælpe din hund igennem de varmeste timer. Skån den for unødig intens aktivitet eller længere varende aktivitet i solen,  i de varme dagtimer og respekter at hunden søger hen i skyggen og lad den blive der. Hold eventuelt hunden med selskab i skyggen. Når du går tur med hunden i de varme timer, så sørg for at du kan tilbyde den frisk vand og at i har mulighed for at tage ophold i skygge undervejs.

Gå om nødvendigt ind i huset sammen med hunden, allerede når den begynder at have en meget hurtig vejrtrækning med lang tunge. Gå de lange ture med hunden efter den værste varme har lagt sig eller til den stegende sol er gået ned. Sæt gerne flere vandskåle rundt op omkring i haven og lav skygge steder til hunden der hvor du selv gerne vil opholde dig udenfor. Skal hunden med dig ud at køre, så sørg for en god temperatur i bilen, sveder du, så koger din hund. Selvom der er en frisk luft i bilen, vil hunden blive ramt af solens stråler og de er varme igennem glasset, så kan du komme til det, prøv at skærme buret/hunden mod solstrålerne og igen husk at ha frisk vand med til hunden og hold pauser undevejs.

Med lidt omtanke kommer de fleste hunde, glade igennem de varmeste sommertimer, både med leg og hyggelig aktivitet. Det hele drejer sig om ikke at få hunden kørt ud, hvor den ikke har mulighed for at få den kølige skygge og den vigtige væske, selvom vi kan se hunden er rigtig varm og alligevel fortsætter med aktiviteten.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448