Hunden ødelægger ting i hjemmet

Hunden ødelægger ting i hjemmet

En hvalp, bider og tygger i alt og det er stort set lige gyldigt hvad den finder. Om det er dine dyre sutsko eller om det er træ arve stykket til flere tusinde kroner, så er det sjovt og hyggeligt og desværre ganske naturligt for især hvalpen at tygge i ting i vores rare hjem. Men også unghunde kan tygge hjemmet i stumper og det kan virkelig give dybe skår i forholdet til vores hvalpe og unghunde, som vi netop er ved at bygge et positivt forhold op til. Rigtig mange hundeejere kommer og fortæller at hundene har tygget i alt lige fra en fjernbetjening, til at nogle har oplevet at hundene har gnavet hul i væggen.

     Det er nok det mest kedelige problem, man kan komme ud for som hunde ejer, at stå med en hund der ødelægger ting, for hvad pokker er der gået galt?  Mange gange er der ikke gået noget galt og du er helt sikkert en super god hunde ejer, du er bare faldet ind i noget som du deler med 1000 vis af hunde ejere.  Rigtig mange af vores hunde, lever trods alt på en begrænset plads i vores huse eller i vores lejligheder og de har derfor ikke den store åbne plads, med massevis af undersøgelses og lovlige tygge muligheder, som de ville ha, i naturen og det er det der er det store problem.

     Hvalpen skifter sine tænder fra de er cirka 4 måneder gamle, til de er cirka 6 måneder og gnaver i alt. Når man så tror at tand skiftningen er ovre, så kommer der en periode på op til cirka 6 måneder, hvor hvalpen tygger i alt for at udforske deres omgivelser. Tænderne klør ikke mere, men det er en periode i hundens udvikling, som hunden skal igennem.

     Så det første leveår - plus nogle måneder- kan rigtig mange hunde tygge i alt, selvom de ikke er ved at skifte tænder, hunden er heller ikke blevet skør, det er en rigtig kedelig periode, som virkelig kan sætte forholdet til vores hund på prøve. Men de fleste hunde der tygger, vil stoppe igen, ganske naturligt.

     Skal vi så læne os tilbage og gøre ingenting? Nej, for søren, vi skal altid reagere, når vores hunde viser en adfærd, vi ikke kan bruge til noget, vi skal bare finde et alternativ, for adfærden som hunden og vi kan enedes om at bruge :-)

     Der er ikke nogen der er dygtigere end vores hvalpe og unghunde til at lære os at rydde op og gøre os kreative. Som en start skal du sørge for at gå huset igennem og se det hele fra hvalpens højde. Hvad ligger så det lige kan snuppes i farten? og hvad står på gulvet og er spændende at tygge i? Rydder du huset op, er du allerede her godt på vej. Det der bliver fjernet, kan jo komme frem igen, når hunden bliver ældre og så kan du nyde tingene -hele- igen i mange år frem.

     Næste trin, er at prøve på at lade hunden få denne oplevelse af at der er uudforskede ting i nærheden, som den meget gerne må bide, tygge, gnave og lege med, også når den skal være alene. Alt hvad der kan komme mad i er et hit hos alle hunde. Dette er fordi disse ting taler til det som hunden er bedst til, nemlig at snuse, gnave og finde frem til noget der kan spises. Ting der er forskellige at tygge i, såsom træ, stof med en masse knuder på, solidt hel støbt gummi legetøj, okse kødben fra slagteren og gerne med kød rester på eller almindelige marvben er også noget hunden vil sætte stor pris på at få lov til at -ødelægge- . Prøv at bygge et lille lager op og se om ikke du kan komme op på tre spændende ting hver dag. Nu sidder du og tænker på, at det vil da koste dig en bondegård. her kan jeg berolige dig med at det gør det ikke, selvfølgelig koster det noget at købe kvalitets ting til hunden, som der skal kunne holde, men taget i betragtning at det holder - er du heldig, holder det i mange år-, så er det ikke dyrt. Når du har samlet et lille lager med aktivitets ting, så sæt dig for, hvad hunden skal hygge sig med hver dag. Varier for hver dag, så forbliver det nemlig spændende. Du skal bare sørge for at 2 ting hver dag indeholder noget der tager laaaaang tid at spise.

     Du kan gøre det hele lidt mere spændende ved at gemme dagens aktivitet i en kasse, hvor hunden selv skal starte med at rode kassen igennem, som er ekstra aktivitet og inden længe vil hele dagens arbejde ligge over det hele og hunden vil elske det og du kommer til det :-) Saml det hele sammen om aftenen og forbered til næste dag.

     Du kan godt komme ud for, at hunden kommer med noget forbudt i munden, selvom gulvet flyder med tilladte ting. Lad være med at gå i panik. Gå hen og gør det tilladte spændende og når hunden slipper det forbudte, så tager du det og går væk fra hunden med det og gør ikke mere ved det. Vil hunden under ingen omstændigheder slippe, så gå ud i køkkenet og find noget lækkert at bytte med, i stedet og når hunden slipper, går du som før bare væk med det og gør ikke mere ved det.

     De fleste oplever at med denne naturlige form for at stimulere tyggeriet, almindelig dagligdags træning eller hyggetræning med nye øvelser, kombineret med nogle gode lange gå ture, så forsvinder problemet, inden de for set sig om.

     Der kan dog være flere alvorlige grunde til at hunden tygger og gnaver, ud over denne almindelige tyggetrang. Jo, ældre hunden er -over et år- Kan det at hunden gnaver, skyldtes ængstelse for at være alene hjemme, ren og skær kedsomhed, måske fremkaldt af forkert stimulering i dagligdagen eller ejer afhængighed. Så kombineret med aktiviteten, skal du se på hunden og vær ærlig omkring disse adfærd. Har den lært at være alene? Hvad sker der for hunden i det daglige? Kan den lade dig være i fred, uden at den forlanger opmærksomhed hele tiden -puffer til dig, kravler op til dig, går hen til dig, skal kunne se dig hele tiden- Har du sådan et problem, skal dette selvfølgelig afhjælpes på en positiv måde. Det vil nemlig ikke nytte noget, at sætte sådan en hund til at arbejde, når den automatisk blokerer i hjernen, fordi den har et problem den skal ha hjælp til.

     Du kan hjælpe hunden, ved at give den en fast plads i en kurv, som aldrig flyttes og som står der hvor hunden skal være alene. På denne plads skal du give dig tid til at sidde og nusse og give hunden godbidder, brug gerne meget tid i starten. Det skal være jeres hygge sted og skal føles så trygt og rart for hunden at den elsker at ligge der. I denne kurv ligger du 2 til 3 stykker af dit brugte tøj. Dette tøj skal altid være i kurven - og skal nok skiftes efter noget tid - og hunden må gerne bære det, tygge i det eller sove på det. Mange hunde som har alene hjemme problemer, kan have stor brug for denne plads, og så er det rart og trygt for hunden at søge hen hvor den har det godt med dig - selvom du ikke er der - og søge trøst i din tøj lugt, måske i stedet for i frustration at ødelægge ting.

     Det er en meget uforståelig situation for vores hunde at blive ladt alene hjemme, men de fleste hunde lærer det med tiden, men de lære aldrig at forstå hvorfor vi går fra dem. Nogle hunde laver aldrig noget når de er alene, men andre udvikler som sagt store problemer. Men selv sådan en hund lærer med tiden at være alene hjemme.

     I stedet for at prøve at gætte dig frem om årsagen, når hunden ødelægger ting når den er alene, er det ekstremt vigtigt at du prøver på at filme din hund en almindelig dag eller gerne over flere dage, i en times tid og gerne mere end denne time, hvis det kan lade sig gøre. For at se hvad der foregår når hunden er alene. Dette kan give dig et 100% sikkert vink om hvordan hunden har det når den er alene og hvad der sætter gang i ødelæggelserne.

     Er problemet ekstremt voldsomt og du bliver nødt til at søge hjælp hos en adfærdsspecialist vil denne alligevel se en film, for at se på hundens signaler og adfærd før der bliver lagt en behandlingsplan. Og så har du filmen klar.

     Nu da vi ved at der som regel er en årsag til at hunden, tygger hjemmet i stykker, så er det rigtig vigtig at fast slå, at du aldrig må reagere voldsomt overfor hunden, når du kommer hjem og ser det triste syn. Hunden vil uanset alder, være begejstret for at du kommer hjem og bliver du sur, vil den kun sætte dit dårlige humør sammen med hundens egen glæde og den vil tro at det er hundens egen glæde der gør dig sur. Hunden har nemlig fuldstændig glemt fjernbetjeningen eller træfiguren, idet øjeblik du kommer hjem.     


Af Susanne Funch