Hunden og krudt


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Hunden og krudt

Kigger vi på indlæringen hos vores hunde og hvordan de opfatter og opbygger fornemmelser for alting. Både det de selv erfare, men også tvungne påvirkninger. Så er der ikke noget at sige til at vores hunde, rigtig mange i hvert fald, er bange for krudt nytårsaften. Problemet er nemlig at krudt ikke siger til i forvejen, før det eksploderer og brager. Vi kan altså ikke sætte os ned og fortælle vores hunde, at den bare skal tage det roligt, der er gået et dejligt år og dette skal nu fejres, så lige om lidt vil himlen eksploderer i farver og knald. Hundene kan ikke se farverne og knaldene lyder jo nærmest som bomber i deres øre. Vores hunde er derfor, næsten sikret en forskrækkelse af mindre eller større grad, denne aften. Det er ikke alle hunde der er bange for krudt.

     Jeg har selv prøvet at ha en hund, der ville lege apport med raketterne og stod og gøede ved hoved døren, og ville ud, kun for at ligge sig ude i vores lukkede gård, roligt kiggende op i luften og jeg er sikker på hun nød livet i luften. Der var på intet tidspunkt, nogen form for angst at se, på hendes signaler. Det var ret beundringsværdigt. Hun var næsten mere sikker end jeg selv var nytårsaften. Hun var en helt igennem meget glad, og selvsikker hund.

     Jeg har også prøvet en hund, der er så bange for det mindste hyl i det fjerne nytårsaften at hun lå på grænsen til at gå chok på et tidspunkt. Hun trak vejret i hurtige ryk, savlede, rystede, var ekstrem urolig og gemte sig, med opspillede øjne. Denne hund er nervøs og mangler selvtillid i uvante situationer, men ellers er hun en meget glad hund. Så det er helt ovre i den anden grøft end jeg var vant til. Hendes redning er tæpper der danner en hule om hende og hun falder derved helt til ro.

     Ingen kan sige hvorfor nogen hunde er bange for krudt og andre vil lege med det. Men når jeg sammenligner de 2 hunde, jeg selv har haft, som er fuldstændig forskellige på dette punkt og vildt forskellige i racer. Så er jeg ikke helt sikker på andet end at hundens sind / genetik, afspejler sig lidt i om hunden er bange for krudt eller om den ikke er. Jo mere hunden er sikker på sig selv og jo stærkere racen er i sindet, jo mere kan hunden generelt klare og dette tror jeg afspejler sig lidt nytårsaften.

     Et af de andre store problemer er, at vi kun har 1 nytårsaften om året (Gudskelov, på dyrenes vegne) og derfor kan vi ikke tage naturlig krudt, ind i hvalpens prægning. Men der er er noget at gøre alligevel.Der findes en lyd cd med krudt på og meningen er at man skal bruge den med jævne mellemrum. Denne cd kan købes på nettet og hos mange dyrlæger. Så spørg hos din dyrlæge. Man skal sætte den i afspilleren og så gøre som du ellers ville gøre hvis det havde været god musik. Skru lidt op og lidt ned igen, dans, støvsug eller sæt dig med en god bog. Du skal for alt i verden opføre dig ganske naturligt og kaste godbidder hen til hunden samtidig. Denne cd skal bruges både aften, dag, i mørke og i lys og sættes på afspilleren af forskellige mennesker i huset. Der skal være så meget variation med cd´en, at hunden ikke forbinder det med noget bestemt. Jo, yngre hunden er, jo mere øvelse, desto bedre vil du ruste den til det virkelige brag. Men husk at du aldrig må gå så hurtig frem at du ser en negativ reaktion hos hunden. Har du for travlt, kan du lave en næsten uoprettelig skade på hunden. Og det er ikke helt sikkert det virker, når det går løs. Hunde ejere der har trænet med denne cd, fortæller tit at hunden er helt rolig i mørke rum, med eller uden hunde ejeren ved deres side, men i det øjeblik hunden ser et glimt på himlen, ser de en negativ reaktion på hunden.

     En mere naturlig måde, er gradvis, at vænne hunden til pludselige / høje lyde igennem dagligdagen. Hør gerne dine film igennem dine højtalere der er koblet på fjernsynet eller hør god høj musik (som jeg selv er meget glad for), lege tingelingelatter med gryderne i køkkenet, slå på tromme, pust i trompet, tramp med træsko indenfor, samtidig med at du griner og snakker til din hund og kaster godbidder til den, målet er at hunden syntes det er det mest naturlige at dens ejer brager og brumler med alt muligt, med en god følelse i sig. Også her, gælder det om at tage det roligt og arbejd dig langsomt mod målet. Altså ingen forskrækkelse til hunden.

     Når nytårsaften er nær, så er der små ting du kan gøre for at lette aftenen en hel del for din hund, uanset om den er bange eller ej. 1) Sørg for at hunden er luftet godt igennem op mod eftermiddagen / tidligt på aftenen. Så er du ikke tvunget til at gå med hunden igen før der er ro på sent om natten. Sørg for at turen er med snor på, da selv en sikker hund kan blive forskrækket og stikke af i blinde og gør din hund det, så står du virkelig med problemer. 2) Træk gerne alle gardiner for i huset og skru op for noget god musik, som kan overdøve bragende i luften udenfor. 3) Gem et rigtig "Rottweiler" kødben til hunden og giv den benet lige før du ved det går løs i luften og lad hunden gnave og arbejde. Hunden bliver beroliget af at tygge og lave noget andet end at koncentrere sig om lys og lyd udefra. 4) Tag eventuelt hundeburet ind i et mørkt hjørne og dæk det til med tæpper. Dette giver hunden mulighed for at søge i skjul et sikkert sted, hvor den kun har gode fornemmelser knyttet til, hvis der alligevel bliver for meget krudt i luften. Kødbenet kunne eventuelt gives til hunden i buret, fra starten af. Buret skal ikke på noget tidspunkt lukkes.

     Har du en hund, der er bange nytårsaften, uanset hvad du gør, så findes der en medicinsk behandling til at lindre symptomerne hos hunden. Denne behandling fjerner ikke hundens angst, men kan være med til at give hunden en tålelig nytårs aften. Behandlingen består i at give hunden angst dæmpende medicin i selskab med noget beroligende medicin. Denne behandling gives til hunde tæt på nytårsaften og kun i samarbejde med dyrlæge.

     Respekter hvis du har en hund, der er bange for krudt. Hjælp hunden, på en måde som du, som hundens ejer, har det bedst ved.

Om det er gryderne, musikken, lyd cd`en, buret med kødbenet eller et besøg hos dyrlægen for den medicinske behandling, der tages i brug er underordnet, bare du kan se det hjælper din hund igennem aftenen.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448