Hunden tigger ved bordet


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Hunden tigger ved bordet

Du har været på arbejde hele dagen og glæder dig bare til at få indkøb og mad færdigt.

Ungerne er hentet, de er trætte og meget sultne. Maden bliver langt om længe færdig og bliver sat på bordet. I sætter jer sammen ned og mad roen, sænker sig stille og roligt.

Men der er en ubudt gæst ved madbordet. Fido har nemlig sat sig dejlig til rette og med stjerner i øjnene, samt savl ned til poterne, sidder han og venter rigtig pænt på at I husker at give ham lidt mad fra bordet.

Mor starter med at smide ham i kurven de første 7 gange, far smider ham i kurven de næste 7 gange. Men som havde han en elastik omkring sig sat til bordet, vender han lidt ked af det tilbage og sætter sig på plads.

Lille Laura griner og kaster et stykke kød ned til Fido, selvom mor og far for 117 gang har fortalt hende at Fido ikke skal ha noget mad ved bordet.

Mor rejser sig og griber fat i et lille stykke kød på sin tallerken, 1 skridt fra bordet får Fido kødet. Det skal jo alligevel smides ud.

Alle fjerner sig fra bordet og Fido går også glad derfra. Det smager altså godt det menneskerne har på deres tallerken.

Når en hund tigger ved madbordet og ikke giver op, har der været gange hvor hunden rent faktisk har fået mad ved bordet eller meget tæt ved bordet. Denne kraftige forstærkning (mad) ved bordet, gør at hunden har lært -bliver jeg ved med at vende tilbage til bordet, falder der noget lækkert ned til mig, på et eller andet tidspunkt-.

Som ved alt anden indlæring, ved vi, at hunden prøver det der udløser noget rigtig godt for hunden igen og igen. Derfor giver Fido altså ikke op bare sådan, for han får jo rent faktisk noget ud af at være vedholdende.

Når nu hunden har lært at tigge, eller som den selv tror, får noget lækkert for at sidde pænt og vente på at det bliver dens tur til få noget guf, er det tid til at få det ændret. Med mindre du syntes det er rart at have en savlende hund siddende og kigge på dig med strålende og forventningsfulde øjne.

Hvordan kommer du så af med denne unode?

Kort og godt, skal du være rigtig standhaftig og sætte dig for at hunden ikke skal ha så meget som 1 krumme fra bordet mere. Du skal faktisk ikke engang kigge på hunden, når du har sat dig og det gælder alle om bordet. 

Så prøv at lade som om du ikke har hund, når du sætter dig til bordet fremover.

Ved ikke at give hunden opmærksomhed, giver du hunden chancen for at mærke en tydelig grænse fra at få mad, til ikke at få noget som helst og det er en grænse hunden virkelig kan forstå og opgiver ret hurtigt sit tiggeri.

Vi er tilbage i hundens natur, som siger: Adfærd der overhovedet ikke bliver belønnet af nogen art, gider hunden ikke at bruge tid på at koncentrere sig om. Men det er rigtig vigtig at det bliver holdt. Bare engang det lykkedes hunden at få et nyt håb om mad, ved jeres bord, som kan være et lille kig, udtale af hundends navn, snakken til hunden eller endnu værre en lille bid at spise, så kan du starte forfra og du vil overhovedet ikke komme videre. Tværtimod vil hundens tiggeri blive forstærket og blive mere intens.

Enkelte ting kan gøre træningen af "ikke tigge" lidt nemmere for dig.

1) Prøv at give hunden mad i sin skål, lige før I selv sætter jer til bords. Rigtig mange hunde tigger fordi de selv er sultne, og alene af den grund at de er mætte når I sætter jer, kan stoppe tiggeriet.

2) I kan også sørge for at holde hunden væk fra der hvor I spiser, ved at sætte et lille gitter op. Så mister den chancen for at tigge. Når hunden gentagne gange har lagt sig i ro og forbliver i ro. kan I begynde at fjerne gitteret og så se om hunden slapper af.

Til sidst.....Husk på at hunden er et socialt dyr og fordi den ligger sig ned ved jeres spisebord og rent faktisk slapper godt af, eller hunden ligger sig til at sove ved bordet, er dette ikke tiggeri. Det er fordi I er der og den vil gerne være der.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448