Hvalpen bider og tygger


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Hvalpen bider og tygger

Hvalpe bider og tygger. Gerne i alt det de kan komme til. Især når de skal til at skifte tænder, fra de er cirka 4 måneder gamle, til de er cirka 6 måneder. Og når man så tror at tand skiftningen er ovre, så kommer der en periode på op til 6 måneder, hvor hvalpen tygger i alt for at udforske deres omgivelser. Så det første leveår kan rigtig mange hunde tygge i alt, selvom de ikke er ved at skifte tænder. Trøst dig med at det er en naturlig periode, og de fleste hvalpe der tygger, vil stoppe igen, ganske naturligt.

Der er ikke noget at gøre ved hvalpens tygge trang, men du kan hjælpe den, ved at give den lovlige ting at tygge i.

På denne måde, møder du hvalpen i et naturligt behov og du kan mindske dens trang, til selv at finde på noget at tygge i.

Her er hvalpens almindelige legetøj ikke nok. Der er masser af tygge ting i forskellige farver og former og smag. Hvad du vælger til din hvalp er en smagssag. Men når vi giver vores hvalpe tyggeting, skal det opfylde nogle krav.

 

Vi må være sikre på, at hvalpen ikke kommer galt af sted i sin forslugenhed.

Tyggetingen skal derfor være så solid, at hvalpen ikke kan spise det på 5 sekunder. Det må meget gerne være så stort, at hvalpen ikke kan få hele tyggetingen ind i munden på en gang. Tjek tyggetingen for små overflødige dele, som hvalpen hurtigt kan tygge af og sluge utyggede. Jeg kan derfor ikke anbefale de små pibedyr i blød gummi. Du må gerne købe lidt forskelligt. Lad hvalpen ha 2-3 stykker tygge ting liggende. Byt tygge tingene ud, med et par dages mellemrum. Gem dem du fjerner væk, de vil være spændende igen om et par dage.


Og så til hvalpe og rigtige oksekødben. De må gerne få rigtige oksekødben fra de er helt små. Kødbenene der smager anderledes og godt, vil din hvalp elske. Så kommer du forbi slagteren eller er du ude og handle et andet sted, så spørg eller kig efter oksekødben. Gå hjem og nyd synet af din hvalp og det rå ben.

     Kig dig om i hjemmet, og se om der er steder hvor hvalpen kan være selvforsynet med forbudte tyggeting. Løse ledninger, sko der står fremme, pynte ting både i hård og blød udgave, samt legetøj i hvalpehøjde og sutsko. Andre ting der er i stuebordshøjde, for eksempel fjernbetjeninger og blade. Disse ting overlever sjældent mødet med en nysgerrig tygge trængende hvalp. Skæld ikke en hvalp ud, for at have ødelagt noget. (Det er svært for os mennesker at lade være, desværre. Men prøv). Tager du den i gerningsøjeblikket, så byt med en lækker godbid eller noget tilladt legetøj og sørg for at det ikke ligger i hvalpe højde fremover. Hvalpen vil snart spytte det forbudte ud af sig selv, idet du rækker hånden ud og giver den et alternativ.

     Tænk på at i naturen ville din hvalp selv lære hvad den kan lege med og hvad den ikke kan lege med, helt uden indblanding. Den lærer ved at udforske og samle erfaringer med sin lugtesans og sine tænder. Dette kan / gør den også hos os i vores huse, når vi henter den hjem og der er ingen grundt til at straffe denne indlæring. Få det bedste ud af det på en måde uden konflikt.

     Hvalpe har heller ikke længere sine søskende, mor eller far, til at rette den af i sit bideri. Det må du også hjælpe den med at få styr på. Ikke alt levende skal der smages på. Du kan forblive total passiv og lade som om der slet ikke er nogen hvalp i dit bukseben og se om ikke du bliver for kedelig og ikke hvalpen stopper, meget hurtigt. Nogle hvalpe syntes det er ren leg, når du giver lyd fra dig og begynder at fægte med armene. Især dette er roden til at børn tit er ofre for hvalpen, de bruger deres stemme og deres arme i "panik" over hvalpens bideri og så bliver hvalpen gireret helt op. Afled hvalpen med nogle klap i hænderne og en sjov stemme. Imens kan barnet finde noget legetøj som erstatning for sig selv og lege med hvalpen med det. Børn kan ikke sige fra overfor hvalpe, det er de begge ikke i stand til at styre.

      Bider hvalpen kun når I sidder nede på gulvet hos den (det er nemlig her de fleste hvalpe reagere med at bide i kådhed), så rejs jer op og igen og glem hvalpen et par sekunder til den er faldet til ro og leg så noget andet hvor I bliver oppe på jeres ben. Tag aldrig fysisk fat i hvalpen, da du nemt kan komme til at skræmme den.

      På de fleste hundeskoler trænes der i -nej- og -stop- øvelsen. Når du ved at dette ER indlært hos hvalpen er det meget vigtig at du bruger disse signaler til hvalpen, når den overskrider dine eller andres grænser. Den skal lære at det ikke er i orden det den gør og den skal stoppe det med det samme. Du må ikke på noget tidspunkt stå uden et redskab til at stoppe hvalpen på en god måde, da den hurtig vil finde ud af, at du ikke kan stoppe det den har gang i og så kan du stå på kanten til store problemer, med hvalpen.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448