Hvalpen bliver voksen


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Hvalpen bliver voksen

Din hund gennemgår store forandringer, fra den bliver født hjælpeløs, til den er en voksen og glad stolt hund.

Rigtig mange hunde vil ændre sig fra at være lydige, nysgerrige hvalpe til kropumulige og håbløse eksemplarer af racen hunden (synes vi).

Hunhundene vil komme i deres første løbetid, og hanhundene vil puste sig op og begynde at lette ben.

For både hanner og hunner gælder her, at deres hormoner kører rundt i kroppen og hovedet på dem. Kunne de gøre ligesom os mennesker, ville de sætte sig ned og tude den ene dag og klare hele verdens problemer den næste.

Mange ejere bliver frustrerede og giver op i disse perioder. Dette skyldes, at ejeren i mange tilfælde har utroligt svært ved at tackle de besværligheder og den selvstændighed som hunden udviser. Ejeren har tendens til kun at opfange alt det, som hunden gør forkert, og som ejeren ikke vil have, den laver, i stedet for at se på hvad hunden gør af naturlige ting og hvad man så kan forlange af hunden ud fra det. Man skal tænke på, at det er et levende individ med sin helt egen personlighed og med sine egne naturlige drifter og instinkter. Nogle af disse ting kommer vi aldrig til at kunne styre, uanset hvor dygtige trænere eller hundeejere vi er. Vi kan præge dem på rigtig mange punkter, og de vil som regel hellere end gerne gøre os tilfredse. Vi er det bedste vores hunde ved, hvis vi behandler dem ordentlig.

Men lige i modningsfaserne er det ikke altid hunden kan gøre det bedste for os. Alt det, som vi har lært vores hund, kan og vil den gerne gøre den ene dag, den vil meget gerne arbejde sammen med os, og den kan næsten ikke køres træt. Men dagen efter aner den ikke hvad ”sit” er og ”dæk” er noget, den har hørt et eller andet sted før osv. Det er altså noget, vi må tage med, og giver vi os tid til at forstå, hvad det er hunden gennemgår, samarbejder kærligt og konsekvent med den og behandler den efter omstændighederne, går det som regel godt.


Fra hunden er 3 måneder og frem til cirka 7 måneder er perioden stille i hvalpens udvikling, der sker ikke noget videre med hvalpens hormonproduktion. Den vokser og vokser bare for øjnene af dig. 

Lær fortsat hvalpen nemme øvelser. Forsøg at få den aktiveret udendørs, så den er rolig indendørs.

I denne periode skifter hvalpen også sine første tænder, hvorfor den tygger og gnaver en del i alt. Sørg for at hvalpen har gode ting at tygge i (okseben, marvben og lignende, som det tager tid at hygge sig med er et hit. Især når hundene er alene hjemme) for at lindre de ømme gummer, ellers finder den selv på noget, der alligevel ligger og flyder.

Fast inventar som borde og tæpper og selv væggene i hjemmet, kan hunden kaste sin kærlighed på, i desperation over kløende gummer.

Hvalpen vil som noget naturligt også forsøge at prøve kræfter og udfordre andre i dens omgivelser. Den gør det ikke for at overtage hjemmet i en ond mening, den ved ikke bedre.

Det er vigtigt, at hunden ikke får succes med at styre det nye hjem. Man skal hjælpe hvalpen til at forstå de regler der skal gælde i mange år.

Man kan godt begynde på træning med hvalpen. Dette vil styrke samarbejdet mellem jer alle børn som voksne og bekræfte det positive forhold i kan få. 

Lad gerne børn deltage i træningen. Det er meget vigtigt både for børn og hunde at ”have noget sammen”. Træningen gør at hunden vil få større respekt for børnene og se dem som venner, med en kærlig respekt.

Lad altid en voksen iagttage børns træning med hunden.

Er du ikke tilmeldt en hundeklub så er det tid til at få det gjort. Det vil kun glæde jer.

Al indlæring skal være lystbetonet, da det er den mest behagelige måde at lære på for både hund og ejer. Hunden husker lystbetonet indlæring, med en god fornemmelse, og er deraf mere motiveret for at samarbejde med den gode ven og ejer.


Nu indtræder den fysiske kønsmodning. Hunden er nu cirka 7 måneder og det vil stå på til hunden er cirka 10 måneder. Det betyder for hannens vedkommende, at den begynder at "lette ben", når den tisser, og for tæven at hun kommer i sin første løbetid. Dominans bliver mere synlig for omgivelserne både hos hanhunde og hunhunde.

Territorialbevidstheden bliver også meget synlig hos begge køn. Renlige hunde kan også blive urenlige i denne periode.

Deres hormoner kører rundt på fuld tryk i hele hundens krop. Den kan ikke kontrollere det selv. Selv Lassie havde det sådan, selv om vi aldrig så det på filmene.

Når tæven kommer i sin første løbetid kan hun virke meget psykisk ustabil. Hun kan blive bange for selv det mest velkendte og man kan godt komme til at tro hunhunden er blevet sindssyg. Lad være med at presse hende til noget som helst.

Dette er også en af grundene til at hunhunde ikke må komme på de fleste træningspladser i løbetid. Den har det ikke sjovt og hanhundene får det bestemt heller ikke sjovt. Man kommer op imod nogle instinkter hos begge hunde, som vi ikke kan gøre noget ved og det er synd både for hundene og ejerne.

Man må træne det som hunden har lært og fortsætte når hunden er klar igen. Man kan nemt ødelægge et rigtig godt opbygget forhold.

I den første del af løbetiden er hun irritabel og afvisende over for hanhunde. Formålet med denne afvisning er at holde hanhundene væk indtil hun er parringsvillig. Det er hun omkring 14 dage efter løbetids start. I denne periode er hun meget sød overfor alt og alle. (det er her ejeren skal passe ekstra på, hanhunde) Når hun ikke er parringsvillig igen, kan hun blive meget hysterisk overfor hanhunde. Hun gider dem ikke. Når hun er ovre denne periode vil hun blive sig selv igen.

Under denne løbetid skal hunhunden ikke parres, du har stadig kun en hvalp og den er ikke psykisk klar endnu.

Små racer rammer denne modningsperiode lidt tidligere end større racer. Disse hormonforstyrrelser begynder ca. 1 mdr. inden de ydre tegn viser sig. Det tager ca. 2 mdr. efter perioden inden hunden atter er i balance.

Hvis I har et godt venskab bygget op og hunden er velstimuleret vil denne perioden ikke blive så vanskelig igen.

Også i denne periode, kan der forekomme kreative ødelæggelser i hjemmet forårsaget af hundens alder. Prøv igen at finde en konfliktfri måde at komme ødelæggelserne til livs på. Der er altid en løsning og husk på at hos en sund hund, er det en periode som du vil kunne se en ende på.


Nu er din hund omkring 10 måneder og har været igennem den første modningsperiode og er stabil i dens udvikling. Hunden bliver lidt bedre at omgås og den vil være skøn at træne. Er du kommet over modningsperioden uden svigt som hundens ven, vil du have en dejlig glad hund og en suveræn periode venter jer.

Hunden vil fortsat udvikle muskler og blive fysisk større. Hunhunden vil komme i sin anden løbetid.

Det er nu du kan beslutte om du vil have neutraliseret din hund. De fleste dyrlæger neutralisere hundene efter den er blevet 1 år.

Så går den gal igen for vores hunde, som er ved at runde 17 måneder. Hunden vil være ude af balance og tosset de næste måneder frem til den er cirka 22 måneder.

Nu skal vores hunde til at modnes psykisk. Det kan blive en voldsom periode for nogle hunde og ejere. Som regel er det desværre problemer der har været der hele tiden, men som pludselig forstærkes fordi hunden bliver voldsommere og så ser ejeren det pludselig tydeligt. Få hjælp, i stedet for at miste din hund.

Dominans bliver mere synlig for omgivelserne både hos hanhunde og hunhunde. Territorialbevidstheden bliver meget synlig hos begge køn. Hunden som jeres hund legede med i går, kan den slet ikke acceptere mere. Postbudet skal bare holde sig væk og det skal naboen i øvrigt også, pyyyha.Den gør det stadig ikke for at overtage hjemmet og omgivelserne i en ond mening.

Det er vigtigt, at hunden igen ikke får succes med at styre dens omgivelser og hjemmet. Man skal hjælpe hunden og virkelig være konsekvent i de regler der gælder i hjemmet.

Man skal fortsætte træningen af hunden med måde.

Det er meget vigtig at træne udendørs, med mental træning. Så vi har en rolig hund der hviler i sig selv indendørs. Hunden i denne alder, burde have en god indlæring hjemme i de forskellige grundlæggende ting, de kan sagtens vedligeholdes.

Samarbejde og samarbejde og konsekvens. Så går det som regel godt efter denne periode også.

Afbryd uønsket adfærd uden at forværre situationen og giv et alternativ som både du og hunden kan bruge.


Har du gjort et godt stykke arbejde, så glæd dig til en skøn tid i mange år med din glade og vidunderlige hund. Den er ved at runde 2 år og er ved at være voksen og fornuftig. Træningsresultaterne er noget du selv sætter, da hunden kan komme rigtig langt, med den rigtige træning. Jeres sociale samvær kan kun blive bedre. Hunden ved hvad den skal rette sig efter og I har lært hinanden at kende. Konflikter er blevet løst, og hverdagen er en fornøjelse med en afbalanceret rytme. En tur på molen og en is til at dele, er guf for jer begge. Ja for hele familien.


Så er vi ved at have en gammel hund i huset. De 8 år er allerede gået.

En dag opdager vi at hunden ikke kan høre vi kalder eller at den ikke kan se os hen over marken.

De fysiske funktioner hos hunden bliver stille nedsat. Vi skal holde øje med overvægt hos hunden og vi skal respektere muskelstivhed og ikke vandre flere kilometer med hunden mere.

En gammel hund kan sagtens stadig trænes og motioneres det skal bare tilpasses hundens tilstand. Sjove mental træningslege er guf for den ældre hund. Det er altid vigtig at holde hunden i gang på en eller anden blid måde og så ellers respektere når den vil ha ro.

I vores hverdag er der rigtig mange mennesker, der går ind for hårdt lederskab, og især i modningsfaserne, som jeres hund også vil komme ind i, ser vi tit, at folk er ekstremt hårde ved deres hund, men den holder bare ikke.        Positivt lederskab får man ikke ved at håndtere hunden hårdhændet. Vis i stedet hunden, gennem dine handlinger, at vi mennesker er de bedst egnede venner. Det gør du bl.a. ved at være ligevægtig, træffe gode beslutninger, at du altid er til at stole på, er opmærksom på hundens behov, er konsekvent og aldrig bære nag, at du tager initiativ og lad også hunden tage initiativ. Dette er "nøglen" til sjove, behagelige og spændende oplevelser, med hund der er afbalanceret.

Man kan blive en suveræn god hundeejer ved at se på sin hund som et selvstændigt væsen og hjælpe den igennem disse perioder. Det er nogle vigtige perioder, hvor man virkelig må samarbejde og lære at kigge på hunden som det, den er. Den skal lære at begå sig i din verden. Den aner intet. Alt skal læres ellers prøver den bare selv og så er der problemer. Den kommer nemlig aldrig til at handle som et menneske ville have gjort. Det skal og kan vi aldrig forvente.Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448