Hvalpen og renlighed


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Hvalpen og renlighed

Potte træning, begynder med det samme du har fået hvalpen hjem. Det er et område du ikke må sløse med. Hunden har det sådan, at der helst skal være rent hvor I befinder jer. Så det er altså ikke naturligt, at en hvalp bliver ved med at være urenlig. Enten er det dårlig trivsel, dårlig indlæring eller sygdom i hvalpens urinveje der driller når den store hvalp stadig ikke er renlig. Vi snakker først om problemer, når en hvalp ikke er renlig efter hvalpen er fyldt 1/2 år. Har du store problemer med at hvalpen på dette tidspunkt stadig ikke er renlig, så få den eventuelt tjekket hos dyrlægen, eller vær ærlig om du gør nok eller har gjort nok for at den skal være renlig. En meget nervøs hund af natur, kan også være længere om at blive renlig, da den helst gør stort og småt et meget sikkert sted og det er hjemme.

     Det første og bedste du kan gøre er at lære at aflæse hvalpen. Efter et par dage vil du kunne se tydeligt når hvalpen skal lave noget.

Hvalpen bliver rastløs, spidser halen ud i luften, snuser meget til gulvet, går rundt om sig selv i cirkler og så piber den som regel. Så er det op i dine arme og ned på græsset.

     De klassiske tidspunkter hvalpen skal lave stort eller småt på er: Efter hvalpen har spist, når den har sovet eller bare hvilet sig, efter en god gang leg, det slår næsten ikke fejl. Får du gæster den er meget glad for, kan den også sætte sig ned og tisse. Prøv at se om ikke du kan møde dem nede på plænen. Giv dig god tid, så du er sikker på hvalpen er færdig. Lad være med at reagere på smuttere indenfor. Renlighed er nemlig en naturlig del af hvalpen, men hvalpen skal lige forstå hvad det drejer sig om hjemme hos dig og have tid til at få det til at fungere. Hvalpens lukkemuskel er heller ikke helt færdig udviklet før hvalpen er cirka 4 måneder gammel. Så før det, skal du ikke forvente store mirakler på renligheds området, men du kan være heldig. Selvom hvalpen ved at det ikke er rigtigt at tisse inden døre, er grunden tit at den bare ikke kan holde sig. Så ingen skælden ud eller andre opfindsomme ting for at fortælle hvalpen at det er forkert at den har tisset eller lavet stort indenfor.

Prøv at komme ud med hvalpen, så tit som overhovedet muligt. Del tisseriet med hvalpen i ro. Går du ind igen med det samme, vil hvalpen også med ind igen og vupti, så står du med en hvalp der tisser når den når ind over dørtrinet. Fordi du hastede, blev den ikke færdig ude.....øv. Så giv dig god tid.

     Efterhånden som hvalpen bliver større, mere sikker på sig selv og bedre kan holde sig, vil du også se at det der med renlighed bare kører og med din hjælp står også du snart med en renlig hvalp.........Godt gået


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448