Hvalpen skal soigneres


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Hvalpen skal soigneres

At soignere din hvalp, gerne hver anden dag i starten, er en rigtig god vane, at give både dig selv og hvalpen. Du vil hurtig få en hvalp, der er meget tryg ved dine og andres hænder.

Som alt andet, er det en indlæring der finder sted, når vi begynder at soignere vores hvalp. Denne indlæring skal helst foregå i ro. Det vil sige at skæld ud og sure miner, ikke hører hjemme under arbejdet med hvalpen. Ro i omgivelserne, er næsten et must for jer begge.

Hvad er det så du skal gøre og hvad hører med til en soignering af hvalpen ?

Du skal kunne berøre hvalpens fire poter, med hvalpen helt i ro. Senere skal du begynde at kunne massere trædepuder og at klippe neglene.

Du skal kunne se i hvalpens to ører. Senere skal du arbejde på, at kunne tørre ørerne overfladisk af, med en opvredet svamp uden sæbe. Gå aldrig ned i selve øregangen.

Du skal kunne køre hænderne ned fra hundens øjenkroge og ned til mundvigen. Dette område skal du ligeledes kunne tørre af senere, med en opvredet svamp uden sæbe.

Du skal kunne røre hunden overalt, fra nakken og helt ned til hver eneste pote via benene, både på forsiden og bagsiden og ud til halespidsen. Det samme område skal senere, kunne børstes og tørres af med et håndklæde.     Hvalpen skal være i ro, når dette gøres. Bliver hvalpen umulig, så hold den bestemt og sikkert fast, dog uden at klemme den. Hvalpen må først kommer fri igen når den er i ro. Lader du hvalpen slippe løs imens den protesterer, vil du få en hvalp der bliver mere og mere ustyrlig, fordi den ved det kan lade sig gøre at slippe fra dig, bare ved at vride og dreje sig.

At kunne kigge hvalpens tænder igennem, lige ind til sidste kindtand, hører også med. Eventuelt senere at kunne børste tænder på hvalpen, skal også indlæres nu. Strengen der er lige under næsen og griber fat i det øverste tandkød er meget følsom, så pas på dette område når du vil se hvalpens fortænder. Du må heller ikke lukke af for synet hos hvalpen når du tjekker tænder. Hunden bryder sig ikke om det. Så øv dig i at tjekke tænder uden at lukke for hundens udsyn.

Begynd altid uden genstande i hænderne (børste, karte, kam, neglesaks, almindelig lille saks til hår imellem trædepuder og på oversiden af poterne og ved ører, håndklæde, svamp). Disse ting tages først frem og indlæres, når du naturligt kan arbejde med det enkelte område og hvalpen er i ro.

Brug godbidder til at belønne hvalpen. Er hvalpen i ro, får den ros og en belønning. Godbidder er også rigtig gode til at aflede hvalpens opmærksomhed, når du arbejder med følsomme steder som poter især er.

Arbejd i starten med langsomme bevægelser og stille stemmeføring. Arbejd dig frem i små ryk. Jo flere korte gange hunden bliver præsenteret for det du arbejder på, jo hurtigere går indlæringen.

Arbejd med et område af gangen. Sæt dig et helt klart mål, for hvert enkelt område og gå stille frem. Tag den tid det tager. Du skal nå dit mål med en hvalp der er total i ro og som har fuld tillid, til det du gør.

Der sker rigtig meget i udviklingen af din hund, fra den er hvalp og til den er voksen som cirka 2 årig. Du burde sætte dig godt ind i blandt andet pelstype, for netop din hund, men også hvad din hund ellers kræver af pleje som voksen. Alt denne pleje bliver en leg og går hurtig, når du har lært hvalpen det.


Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448