Hygge til hele familien


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Min hund er mål hund


1) Ha en godbid klar og tag bolden om på ryggen.

2) Vis nu bolden til hunden, af ren nysgerrighed vil hunden nu snuse til bolden, KLIK + GODBID. Bliv ved på denne måde til du kan se at hunden forstår at puffet udløser en godbid.

3) Nu ligger du bolden på jorden og lader hunden finde ud af at den også skal puffe til bolden selvom den ligger på jorden. KLIK + GODBID når hunden puffer til bolden 1 gang. Bliv ved på denne måde til du kan se at hunden forstår at puffet udløser klik og godbid.

4) Nu skal du stille forøge de antal puf som udløser klik og godbid. 1 puf = KLIK + GODBID, 2 puf = KLIK + GODBID, 3 puf = KLIK + GODBID og så videre.


Sæt et lille net op i haven. Så begynder du at rose og belønne hunden for at blive ved nettet. Når det er på plads kan du begynde at spille med hunden, start alene, før hele familien deltager. Sæt nettet et fast sted bed hunden om at blive, skift nu til at sparke bolden stille hen til hunden. Hunden vil da puffe bolden hen til jer igen.


Spil bolden i mål


1) Ha en godbid klar og tag bolden om på ryggen.

2) Vis nu bolden til hunden, af ren nysgerrighed vil hunden nu snuse til bolden, KLIK + GODBID. Bliv ved på denne måde til du kan se at hunden forstår at puffet udløser en godbid.

3) Nu ligger du bolden på jorden og lader hunden finde ud af at den også skal puffe til bolden selvom den ligger på jorden. KLIK + GODBID når hunden puffer til bolden 1 gang. Bliv ved på denne måde til du kan se at hunden forstår at puffet udløser klik og godbid.

4) Nu skal du stille forøge de antal puf som udløser klik og godbid. 1 puf = KLIK + GODBID, 2 puf = KLIK + GODBID, 3 puf = KLIK + GODBID og så videre.


Sæt et lille net op i haven. Du skal nu ligge bolden lige ved mål indgangen og når bolden bliver puffet i mål = KLIK + GODBID.

Ryk bolden stille og roligt nogle centimeter bagud af gangen væk fra målet, hunden skal lære at sigte mod målet med bolden.at blive ved nettet. Når det hele er på plads og hunden kan det, kan du begynde at spille med hunden, start alene, før hele familien deltager. Sæt nettet et fast sted bed hunden om at blive og nu kan i på skift få bolden ind i målet.


Hjælp med at bære vandet til vores svømmebassin


Tag en lille spand med et godt greb af træ eller andet tykt håndtag, så ikke håndtaget skærer hunden i munden når den begynder at bære spanden med LIDT vand i. Håndtaget skal kunne stå af sig selv.


1) Tag en spand i hånden og lad hunden snuse til den. KLIK + GODBID når den snuser.

2) Nu skal hunden så til at tage skaftet i munden, KLIK + GODBID.

3) Sæt spanden på jorden og opmuntrer hunden til at fange håndtaget og tage håndtaget i munden KLIK OG GODBID, når den gør det.

4) Øg roligt tiden som hunden skal have håndtaget i munden KLIK + GODBID.

5) Få nu hunden til at gå med spanden i munden, til start bare enkelte skridt KLIK + GODBID.

6) Sæt et lille bade bassin op. Få hunden til at samle spanden op og vis hunden at den skal hen til badebassinet med den. Spanden skal stå tæt på bassinet i starten, KLIK + GODBID, når hunden når derhen.

7) Tøm spanden med vand = KLIK + GODBID. Gå hen og fyld lidt mere vand i spanden, følg med hunden hen til bassinet og tøm spanden igen

Når hunden forstår øvelsen, sætter du en kommando på og kan herefter eventuelt sætte flere spande med lidt vand i og udvid øvelsen til at hunden skal tilbage og hente endnu en spand. God bade tur.


Forhindringsløb


1) Sæt 6 kegler op et sted.

2) Tag en godbid i venstre hånd. Guid nu hunden imellem keglerne, så den går i zik zak. Hver kegle den passerer udløser KLIK + GODBID.

3) Når hunden forstår og  løber fint rundt om keglerne sætter du en kommando på,, idet hunden løber rundt om hver en ny kegle.

4) Begynd nu at trække dig selv lidt væk fra keglerne, og giv kommandoen til at hunden skal runderer keglerne.

5) Når hunden runderer keglerne imens du selv står et lille stykke væk, er det tid til at lege.

Kald på ungerne eller manden og få gang i jeres forhindringsløb. Husk I selv skal løbe igennem også.......jo jo.


Kryds og bolle


Denne øvelse kræver at hunden kan sidde og blive på stedet. Derud over skal der bruges 8 personer eller genstande som kan gå ud fra henholdsvis kryds og bolle og 2 personer der spiller. Marker nu 9 felter på græsset enten med kegler eller bånd som du sætter fast i græsset. Så er det bare om at spille helt almindelig kryds og bolle, hvor hunden enten er et kryds eller en bolle. Spillerne bliver diregeret rundt af 2 personer, der bestemmer hvor man skal placeres. Hunden kan enten følges med en person der beder den om at sætte sig i et felt alene eller blive sammen med en person.


Brug næsen med et bildæk


Der er mange størrelser hunde og der er mange størrelser bildæk. Find nogle bildæk der passer til din hund i højden. Rigtig mange mekanikere vil meget gerne af med deres bildæk. Så ring og hør om de har nogen du må hente.

Du skal bruge et bildæk til at drysse godbidder rundt omkring og inden i.

Dette giver hunden mulighed for at skulle vride sig lidt, kravle rundt med høje ben løft og vigtigst af alt, bruge sin næse på en sjov anderledes måde.


Brug flere bildæk


Du kan også samle flere bildæk og lægge dem på jorden med lidt afstand imellem.

Så er der lidt mere sund fysisk arbejde i det for din hund.

Du kan sætte lige så mange dæk sammen som du vil og det er kun din fantasi, der sætter grænser for hvordan de kommer til at ligge på jorden. Der kan stå en person ved hvert dæk og drysse lidt godbidder ud. Der kaldes på hunden af den næste person, når hunden har spist hvad der er ved og i det dæk den arbejder med.


Hop eller gå igennem bildæk


Tag et bildæk og hold det fast imens det står op. Nu tager du godbidder i den ene hånd og guider hunden igennem bildækket

ros og giv godbid, når hunden er kommet igennem.

En lille hund, har et fint spring og en stor hund har et rigtig godt redskab for at skulle bukke sig og gå igennem.


Hop igennem flere bil dæk


Her gør man som ovenstående øvelse. Der skal dog her stå flere personer ved hvert dæk og hver person styrer selv det næste dæk. Der skal holdes fast, så dækket ikke vælter. Når hunden er kommet igennem det første dæk, kalder personen ved det næste dæk på hunden og guider hunden igennem, sådan fortsættes der, til hunden har været igennem alle dæk.


Forhindring med bildæk


Læg nogle bildæk ned på jorden med et bildæksbredde imellem. Så guider du hunden hen over alle bildæk. Det er meningen at hunden på en fin rolig måde skal passere dækkene. Det er en god måde at få hunden til at løfte sine ben og bruge muskler på en anden måde, end hvis den går derud af på jorden. Her kan hele familien sagtens være med og skiftedes til at guiede hunden henover dækkene.

 

Løb ud til ringen eller firkanten


1) Sæt en skål 1 meter foran hunden. Skålen skal stå i et felt som er en ring eller en firkant. Dette kan være gamle cykeldæk eller en firkant bygget af tyndt træ eller andet der tydeligt markerer et felt. Feltet skal være så stort at hunden kan komme helt ind og stå i det.

2) Lad hunden løbe ud til skålen med godbidder i.

3) Når hunden har gjort det flere gange og den kan det, skal du fjerne skålen.

4) Send nu hunden ud til feltet ved tydelig at vise retningen med din arm og lige idet hunden er inden i feltet kalder du den hjem med det samme, roser og giver godbid hos dig.

5) Fortsæt til du kan se hunden ikke er i tvivl om havd den skal.

Når hunden kan det med en ring, kan du roligt øge antallet af ringe. Man kan nu skiftedes til at sende hunden ud til ringen/e


Kom til navnet


Når hunden løber løs i haven eller på et sikkert område uden andre hunde og i er flere med på hyggetur. Så er denne en rigtig sjov øvelse at bruge. Stil jer med et godt mellemrum imellem jer. I skal alle ha godbidder i hånden. Nu sendes hunden over til en person ved at personens navn tydeligt udtales. Når personens navn tydeligt er sagt, så giver personen med navnet lydfra sig, så hunden løber over til den rigtige person. Tag det stille og roligt, hunden skal ikke ha råb fra alle sider, men ha god tid til at finde tråden i navnene. Hunden kan blive rigtig dygtig til at finde rundt i jeres navne og uden lyd løbe til den rigtige person.


Gemmeleg


Gem dig et sted i huset hvor hunden kan finde dig og kald nu tydelig på hunden. KLIK + GODBID, når hunden finder dig. Du kan også gemme dig under et stort tæppe og lade hunden grave sig frem til dig. Det skal så bare være et tæppe der selvfølgelig må kradses i. Mine børnebørn er så glade når jeg passer dem og de skal sove her. De gemmer sig under deres dyner når de går i seng og min kære hund Zenta får besked på at finde dem på navn. Så løber hun ind på værelset hvor de er i sengen og graver sig ned til dem under dynen. Bagefter går vi ud og får et eller andet lækkert i køkkenet.


Se hunden logrer mest med sin hale nu


Hele familien tager nogle godbidder i hånden. En person visser en godbid til hunden. Tal meget sødt, sjovt og leg med stemmen til hunden. Når den logrer rigtig meget med halen giv den da en godbid. Nu skal den næste kalde på hunden og gøre det samme og sådan kører I hele familien igennem et par gange. Det er rigtig hyggeligt.


Indendørs græsplæne


Når vejret skaber sig og man virkelig vil give sin hund, lidt næsearbejde, kan det være lidt øv.

Kommer du forbi et langhåret lille, som større tæppe, så skynd dig at tage det til dig.

Nu har du mulighed for at drysse hundens mad ud over tæppet eller bruge nogle andre tørre godbidder.

Vupti, så har du en "græsplæne" som hunden vil elske at arbejde med, hjemme i din stue.


Løb på skateboard med os


Tag et skateboard.

Her ligger du simpelthen bare skateboardet ned på jorden.

Hver gang hunden tager kontakt til skateboardet = KLIK + GODBID.

Når hunden forstår at kontakten til skateboardet er det der udløser klik og godbid, holder du klikket tilbage og afventer at hunden nu finder på noget andet i forbindelse med skateboardet.

Når du tilbageholdet klikket + godbid vil hunden prøve forskellige ting for at få dig til at klikke.

Kig godt på hunden og når den løfter/sætter den ene pote eller begge poter på skateboardet KLIK + GODBID.

Her kommer dt svære. hunden skal nemlig vænne sig til at skateboardet bevæger sig lidt, når den har poterne oppe på det.

Når hunden har fået forståelse for at den skal ha begge poter på skateboardet og er helt tryg ved at det bevæger sig, og hunden igen gør det flydende, så kan du nu igen begynde at tilbageholde klikket og vente på hunden næste træk.

Efterhånden som hunden bliver tryg ved at skateboardet er levende, vil den hurtig komme til at trille med det = KLIK + GODBID.

Det kræver koncentration, tryghed og balance fra hundens side. Når hunden begynder at trille bevidst kort eller længere med skateboardet er i færdige.


Hvor er vi henne ?


Tag en belønning i hånden.

Sit hunden af foran en dør, send en person bagved døren og lad den stå på klem. Send hunden frem til personen, ved tydelig FIND + PERSONENS NAVN. KLIK + GODBID når hunden skubber døren op. Øv sådan med hele familiens navn og I kan nu gemme jer på skift.

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448