Jeg vil ha hund


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Jeg vil ha hund

Du skal sætte dig godt ind i de forskellige hunderacer. Vær ærlig overfor dig selv. Du må ikke lade dig lokke af små bedende øjne, selvom det er svært, den ene hvalp er mere skøn end den anden. Det nytter bare ikke noget, at falde for en lille Rottweiler hvalp på 3 kilo, som pludselig vejer 70 kilo og du ikke kan magte den, da du selv er et lille nips på 50 kilo. Det nytter heller ikke noget at man vælger en lille hund der er lidt sky af sig, fordi den er dejlig og planen er at manden skal dyrke forsvars arbejde. Eller for den sags skyld en bamse på 65 kilo, som man har planer om skal løbe agility. Disse tilfælde kan kun gå galt, da ejer og hund ikke vil fungere sammen. Forventningerne vil aldrig kunne indfries fra hundens side og deraf, følger gang på gang store skuffelser for ejeren. Det hele er dømt til at mislykkedes.

Om det skal være en stor eller lille hund, er noget du må tage stilling til med det samme. Du må ikke tage fejl af en lille hund og en stor hund. De har det samme sind og lever efter de samme instinkter. De kræver lige meget arbejde og opdragelse af dig. Det er også dine omgivelser du skal kigge på og hvor meget du selv magter. Har du plads til at have 60 bløde kilo i din 30 kvadrat meter store lejlighed. Kan du bære den i tilfælde af sygdom og kan hunden overhovedet klare trapper til daglig. Vil du have 3 kilo hund løbende i din 2000 kvadrat meter store have, fylde villaen med liv og hygge til postbuddet.

Du kan ikke holde hund, uden at have nogle faste rutiner. Så er du en person, der godt kan li at hygge efter din 9 timers arbejdsdag med vennerne og herefter gå på en cafe, eller at gå hjem og smide dig på sofaen og ikke lave mere den dag. Så tænk dig om en ekstra gang. Med et fuldtids arbejde og en hund, er det lige hjem og have kvalitets tid med hunden. Er du typen der tager tingene som de kommer, og overhovedet ikke har en eneste rutine i dit liv, skal du nok også lige overveje en gang mere, om du har tid til en hund. Ellers kan du altså ikke holde hund. Ikke en glad og tilfreds hund.

Hunde har hver deres charme og personlighed. Om det er rene racer eller et kæmpe gadekryds betyder ikke så meget, de kan alle blive gode hunde, med den rigtige opdragelse. De kan blive lige netop din bedste familiehund.

Du skal dog skimte til hvilken blanding der er i hunden, hvis du har en blandingshund for øje. Det er ikke alle blandinger der er heldige.

Sæt dig ind i de racer der i blandingshunden. Du kan ikke være sikker på, hvilken nogle af trækkende der vil gå kraftigst igennem. Så overvej altid en gang mere, hvis blandingen ikke er så heldig.

Der er heller ikke garanti på et perfekt resultat hvis du vælger en racehund, hver race har tit deres skavanker, nogle er til at leve med, men du kan også være meget uheldig. Du vil dog kunne se nogenlunde hvilken hund der gemmer sig, via moderen og faderen. Så de store overraskelser er som regel sparet.

Køber du hos en kennel, så lyt til alle dine sanser. Er der noget du ikke er glad for, så vend om og gå et andet sted hen. Det gælder i øvrigt uanset hvor du har tænkt dig at købe hvalpen eller hunden.

Internat hunde, kan du også være meget heldige med. Husk bare på at mange af de hunde der kommer her, ikke har haft den heldigste tilværelse. Det kræver mange gange noget at tage en hund herfra. Det er ikke umuligt, men du skal måske arbejde noget mere og have et godt kendskab til hunde.

Du skal tænke på den forskel der er på hanhunde og hunhunde. Hanhunden bliver som regel noget større og en del stærkere også i deres psyke, som kan blive en prøve hos nogle racer. En hanhund vil altid kunne finde en hunhund i løbetid og det kan give store problemer mellem hund og ejer i ren frustration. En hanhund der bliver kastreret tidligt kan man hjælpe. Men en voksen hanhund vil mange gange reagere på en hunhund alligevel. Hunhunden er noget mindre og en del mere samarbejdsvillige, da de er blidere i sindet, de kommer i løbetid 2 gange om året. Er det ikke lige sagen kan de steriliseres og det problem er væk. Både en hanhund og en hanhund kan begge vise aggression i forskellige situationer.

Hunde er fremavlet til at ha en eller anden funktion, denne genetiske egenskab kan du ikke gøre noget ved. Det er en færdig bygget computer, på 4 poter.

Der findes så meget læse stof om hunderacer i dag, så en tur ned på biblioteket eller en tur på nettet, vil kunne give dig oplysninger om de forskellige racers egenskaber. De skulle gerne stemme overens med din drømmehund.

Pelsen på din hund er meget afgørende for, om du kan holde hjemmet pænt eller du vil ha en behåret bolig en gang om året.

Langhårede hunde skal børstes og børstes, mere er der ikke at sige til det. De vil fælde frygtelig når denne periode indtræder. Du kan ikke gøre noget ved det. Eneste plus er at håret er langt, så totterne er hurtigere at fange i farten med hænderne.

Korthårede hunde fælder også, deres pels drysser af dem alle steder og ligger fine som de er som et ekstra tæppe. De skal også børstes. Som du kan se er det en ren smags sag om hunden skal være langhåret eller kort håret. Du slipper ikke for at hunden fælder.

En hvalp på 8 uger, er allerede en lille personlighed. Du vil kunne se mange træk, som vil holde sig resten af hvalpens liv. Sørg for at dens personlighed svarer til det, du kan bruge og som passer til dig og din personlighed. En voksen hund er en "færdig pakke" og vil sjældent ændre personlighed fra det du ser med det samme.

Hvilken hund der bliver, eller er, den perfekte hund for dig, er der kun dig selv til at finde ud af. Vi er alle meget forskellige som mennesker og det som den ene finder upassende, tiltaler og passer måske til dig. Det er en stor pakke af mange ting, at finde den rigtige hund, så giv dig god tid. Tænk på at du er ved at tage noget til dig, der er 100% afhængig af dig for at overleve de næste 12-15 år. Det er dig der baner vejen for et godt liv. Både for dig og hunden. Så vær sikker på dit valg.

 


Af Susanne Funch 

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448