Lær din hund at kende


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Lær din hund at kende

Om du får en hvalp eller en voksen hund hjem, så venter der meget arbejde forude.

Det er aldrig den perfekte hund vi får ind ad vores hoveddør. Den hund vi rigtig godt kunne tænke os og måske har gået og drømt om i mange år, kommer kun hvis vi sætter ind på at forme den nye hund, som vi gerne vil ha, den skal være i rigtig mange år.

Alle hunde, voksne som hvalpe har noget med sig i bagagen når vi nye ejere får dem hjem. De fleste hunde har en god positiv last med hjem til os, men der er altså også nogle hunde som virkelig sidder i saksen med en masse dårlig erfaringer og det gør bestemt ikke overtagelsen nemmere.

Selvom de fleste af os ikke tænker over det, så sker der noget psykologisk med vores hunde, når de skifter hjem. Mange af hundene har det som når vi starter på en ny

arbejdsplads. Selv den mest hærdede sociale person, kan hvis man skal være helt ærlig, blive slået omkuld af alle de nye indtryk der venter og der går en lille periode før man begynder at slappe af og kollegaerne ser den nye kollegas rigtige jeg. Perioden kan være meget kort, men den kan også være rigtig lang. Og det er helt naturligt.

Hver gang en hund skifter hjem, voksenhund som hvalp, så er der også nye rutiner, nyt sprog og en hel ny hverdag der skal læres af hunden og det kræver en masse resurser af hunden. Nye mennesker den skal forholde sig til, måske med hver sin adfærd overfor hunden, nye lyde, ja der er en masse.

Der er mange der henter en hund og de første dage eller uger, ser de en stille forsigtig og ganske sød hund. Men pludselig så sker der noget med hunden og rigtig mange har stået og tænkt, åh nej, hvad har jeg dog fået ind for døren, hunden er blevet en total krudtugle. Omvendt kan man også godt stå med en hund, der svinger sig i gardinerne - hvis den kunne -, bruger stuen som væddeløbsbane og virker fuldstændig uden for rækkevidde. Men en dag, så ser man at hunden begynder at slappe af og balancere lidt mere i sig selv og med sine omgivelser.

Når man får en hund med sig hjem et sted fra, så er man næsten nød til at se bort fra det der er sket i hundens liv, før den ankom hos os. Man skal gi sig selv tiden, til selv at se, hvad det er der gemmer sig i den hund man har overtaget. Det er ikke ret meget man som sådan kan bruge hundens fortid til, da du højst sandsynligt ikke er som den forrige ejer og håndterningen af hunden vil måske være helt ovre på den anden boldbane og deraf vil hunden også reagere. Vi kan bruge hundens historie til at påbegynde et godt stykke arbejde, med ting vi skal tage højde for. Men da historie og hundens adfærd kan være 2 forskellige ting, vil du uanset hvad, skulle arbejde ud fra det du ser hos hunden, andet kan du ikke gøre. For historien om hunden kan være brygget sammen som en nød historie  og måske begynder du at arbejde på noget, som egentlig ikke, hverken du eller hunden kan bruge i den sidste ende.

Så det første man skal gøre når man får en hund hjem, det er at se på hunden og på den adfærd som hunden

udviser i forskellige situationer og derfra begynde at arbejde ud fra det man selv kan se.                           

Den hund du har fået ind for døren, skal altså bruge noget tid på at falde på plads, før du ser hvilken hund du har fået. Giver man sig selv og hunden tiden til at lære hinanden at kende, vil de problemer der opstår også være til at rette op på - for det meste - Og man kan være utrolig heldig at mange problemer går i sig selv, når hunden, dig og resten af familien, begynder at hvile og finde hinanden i det nye ejerforhold.

Hunden giver hele tiden oplysninger om sin tilstand både psykisk og fysisk og er faktisk som en åben bog, når man som hundeejer har lært at kende sin hund og her har tiden altså en speciel afgørende rolle. Vi lærer ikke vores hunde at kende over natten, men som tiden går, vil du lære at aflæse hunden og så er det her at det nye ejerforhold, begynder at gå op i en højere helhed for jer begge.

Får man en hvalp, kan man være hurtig ude og være med til at forme og rette skavanker man ser hos hunden. Det samme gør sig gældende hos den voksne hund, ved kendskab er der lige store håb for begge alders klasser.

Alderen hos den hund som vi får hjem til os, kan betyde rigtig meget. For den erfaring som hunden har med sig på godt og ondt, sidder mere fast på rygraden hos hunden, jo ældre hunden er. Men det er sjældent for sent at lære hunden at kende og hjælpe den med de skavanker som den har.

Man skal ikke lade sig afskrække for at overtage en hund især en voksen hund, da du kan komme til at få nogle super gode år sammen med hunden, når du lærer den at kende.

Også træningsmæssigt skal man bruge tid på at se hvad en hund kan, når man får den hjem. Med en hvalp går dette som regel nemmere, da man, hvis man er heldig, står med en ren tavle der er til at skrive på. Men med en voksen hund går det ikke altid så nemt. Hunden kan ha lært en masse, men det kan være negativt indlært så man er nød til at starte forfra som hvis man havde en hvalp og måske endda bruge nogle helt andre signaler for det man vil ha hunden til at gøre. Man kan også komme ud for at hunden har lært en masse adfærd positivt, men med ord som man ikke selv ville bruge til den adfærd som man vil ha hunden til.

Jeg overtog for nogen tid siden en hund på 2 1/2 år og han var stresset, led af angst, var understimuleret og deraf helt rundt på gulvet. Det første jeg gik i gang med, var bare at lade ham være sig selv. Jeg havde masser af forventninger og planer, men det kunne ikke nytte noget at jeg væltede alt muligt ned over hovedet på ham fra dag 1 af. Men jeg testede ham i de forskellige signaler som jeg vidste han skulle bruge i det daglige og det blev til rigtig mange ord. Blandt andet fandt jeg ud af at han ikke kunne signalet nej, men reagerede fint med det samme på signalet A - A, ligeledes, skulle jeg stoppe ham i noget han havde gang i standsede han med det samme på signalet stop og der var ikke noget negativt forbundet med signalerne.

Jeg ville også gerne ha ham til at lære at finde genstande, da dette er en super mental øvelse der trætter og da han stadig var stresset og utrolig svær at arbejde med, var det første prioritet. Det ville give mig muligheden for at lave noget sammen med ham, i stedet for at han gik alene og søgte efter sin mad.

Jeg gjorde som jeg plejer med hvalpe. Det tog tid og træningen gik langsomt, men sikkert frem. Da jeg nåede til det punkt, hvor han skulle ud og finde genstanden i græsset, satte jeg ham af og gik ud og lagde genstanden i græsset. Jeg sendte ham ud og han var helt overgearet. Da han så genstanden, tog han den i munden (som jeg havde lært ham, han IKKE skulle...Øv) Han for hen imod mig og satte sig prompte foran mig, han var stolt og glæden lyste ud af ham. Hold da op tænkte jeg, hunden havde lært en fuld apport og var ikke i tvivl om hvad han skulle gøre, da han så genstanden på jorden. Vupti, den tog jeg til mig med det samme og prøvede at sætte ham af igen. Jeg gik ud og gemte en apport buk, denne gang. Gik hen til ham og gav ham signalet apport. Han fuldførte til et 13 tal, søgte, samlede op og kom tilbage. Kanon, så var der mental træning for alle pengene, han var rigtig glad og jeg var også glad. Her stod jeg pludselig med en øvelse, som jeg kunne se han kunne på rygraden og jeg kunne dræne ham for overskudsenergi. Havde jeg set bort fra det han lavede med den første genstand og ikke opfanget hvad han rent faktisk fortalte mig i hans adfærd, havde jeg forspildt et super godt arbejde fra hans side. 

Der er masser af arbejde når man overtager en hund, især en voksen, men lad tiden arbejde og prøv dig frem. Det er ikke umuligt at nå dertil hvor man tænker - du er bare skøn hund, der er jeg selv nået hen med min krudt tønde -, men som med så meget andet, så sker ting ikke over natten.

Vi kommer aldrig til helt at kunne slette vores hundes erfaringer på godt og ondt, og overtager man en hund med dårlige erfaringer, vil man altid på et tidspunkt kunne se hunden reagere herefter. Dette er helt normalt og man er ikke en dårlig hundeejer, men det er en del af vores hunds erfaringer, som vi skal hjælpe den med.

Tålmodighed, forståelse for hunden som et selvstændigt individ og hundens adfærd, samt den rette opmærksomhed rettet mod hunden og dens styrker og svagheder og den rigtige hjælp fra en person der arbejder med hunde, så er du virkelig på rette vej og kan måske, netop overskue hunden som den pakke den er, sammen med dig og familien.

 

Af Susanne Funch

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448