Leg, leg og leg

Leg, leg og leg

Rigtig mange hundeejere går op i lydighed i deres hverdag og da lydighed hurtig får første pladsen i hverdagen, glemmer vi helt at lege med vores hunde.

En voksen hund, har en intelligens som et barn på 3 år og hunden elsker at lege, nøjagtig som et barn i denne alder.

Mange voksne oplever en ny sjov og hyggelig følelse, når de ser glæden hos deres hund, når hunden leger med dens ejere og det er et super godt fundament at bygge et godt samarbejde og få et godt samvær hund og ejer imellem.

Jeg går selv i barndom igen, rigtig tit faktisk, og leger fangeleg med min hund Zenta. Hun fanger en gren på græsset og så løber jeg efter hende, snakker med en frisk stemme og bruger min krop til at bukke og dreje mig, det gør det hele lidt livligere og sjovt. Så på et tidspunkt, samler jeg selv noget op og viser hende det og så løber jeg væk fra hende, her går den vilde jagt efter mig og pludselig så kaster jeg pinden som hun gerne vil ha. Hun samler den med glæde op og stikker stolt af fra mig. Her må jeg så igen jagte min pind som hun har. Det er virkelig god motion for os begge :-) Det føles som rigtig lang tid, men legen tager ikke mere end 5 - 8 minutter. Men så kan det godt ske over flere gange i løbet af dagen.

Ovenstående er noget der passer mig og min hund rigtig godt og foruden at fange min fleecebee, så er det et sikkert hit.

Det er vigtigt at du finder ud af hvad din hund kan li at lege med. Er du i gang med at lære en hvalp det værdifulde i en leg, så få den til at lege med så meget som muligt, så slipper du får at den kun diger at lege med en ting. Men har du en voksen hund, har den sikkert nogle favoritter og med mindre du finder favoritten, gider den måske ikke lege med dig.

Er det bolde, gamle tøjrester i strimler med knuder på ( så alt gammelt stof i huset skal herefter gemmes i stedet for at smides ud. Det er da genbrug ) eller er det lige netop den dyre bold fra en dyrehandel du skal ofre, så brug det.

Når du leger med hunden, så vær der fuldt ud og brug dig selv. Jo mere livlig du er i både krop og lyd, desto mere vil din hund være med på balladen. Træk legetøjet hen over græsset væk fra hunden og gerne fra side til side, du vil se stjerner i hundens øjne.

Legetøjet kan kastes fra dig for at blive grebet af hunden, fanges imens du stadig har det i hånden og der ruskes lidt før hunden stikker af med det, du kan lægge det på græsset for at starte en fangeleg.

Du kan placere legetøjet på dig og så allermindst når hunden venter det, tryller du det frem og tager en rask lille leg. Dette er især godt på en gå tur og så kan hunden jo selv bære legetøjet herefter hvis den har lyst noget af turen.

Når hunde leger, bruger de hele kroppen, uanset om det er med dig eller en anden hund.

Kan du komme til at se hunde lege, vil du se de bukker, strækker sig i legebuk, ligger, står sidder, ja, hele kroppen kommer på arbejde. Det er rigtig sundt, da hunden er bygget til netop at bevæge sig sådan.

Ikke nok med at du bliver din hunds bedste legekammerat, du er også sikker på at hunden får afreageret på en naturlig, men også kontrolleret måde.

Nu da vi kommer til kontrol af legen, må vi erkende at det er sjovt, hyggeligt, men kan også tage overhånd så hunden bliver alt for overgearet. Leg derfor godt med din hund,

men stop imens I begge har det godt med det i laver.

Måden du bedst standser en leg på og lærer hunden at legen slutter nu, er at blive passiv. Du siger tydelig - SLUT - til hunden og bliver herefter passiv. Hunden vil hurtig finde ud af, at efter signalet - SLUT - deltager du ikke i det som hunden nu har planlagt og den kan nu selv finde på noget eller ligge sig ned, om ikke andet så for at få pusten.

Det er vigtig at du kan standse legen, så ikke hunden når at blive overgearet.

Har din hund noget i munden, når du siger - SLUT- så lad være med at tage det ud af munden på hunden. Når du bliver passiv, vil du opleve at hunden også på et tidspunkt slipper det den har i munden. Når hunden så trækker væk fra det den har i munden, går du hen og samler det op og gemmer det væk et sted på dig. Når hunden bliver rigtig dygtig til at slippe det den har i munden og du kan se at nu vil hunden slippe, kan du sætte signalet - SLIP - på og herefter enten påbegynde en ny leg efter du har samlet legetøjet op, eller give - DYGTIG + GODBID - imens du tager legetøjet op fra jorden og gemmer det.

- SLIP - signalet kan overføres til at få hunden til at slippe ting som du ikke vil ha den har i munden. Måske den dejlige bamse fra legeværelset, som hunden har kastet sin kærlighed på. Så slipper du får at dreje kæben af led på hunden for at få bamse ud af hundens mund, ved at give signalet - SLIP - og gerne - DYGTIG + GODBID - herefter.


Rigtig god legetime.


Af Susanne Funch