Min hund knurrer, når den har noget i munden

Min hund knurrer, når den har noget i munden

Rigtig mange hundeejere, oplever at deres hund knurrer af dem eller af andre familiemedlemmer, når den får noget at spise eller gnave på.

Især opleves mange hvalpe, temmelig egoistiske når de får deres første kødben. Det forskrækker tit deres hundeejer, at deres søde lille hvalp pludselig viser en side som de overhovedet ikke havde regnet med at se. Men fakta er at hundeejeren lige har givet deres lille vilddyr noget super godt at tygge i og hvalpen vil ikke af med det igen og det er lige meget om hunden er stærk eller svag psykisk, den vil vise den samme adfærd.

Hvad er det der gør at den fredelige familiehund eller hvalp reagere som den gør? Det er forsvar og usikkerhed.

I naturen ville en hund reagere på denne måde, med at knurre for at beholde det den har for sig selv. Hunden ville forsvare sit kødben hvis den blev alt for usikker på de andre hundes hensigter og signaler fra dem. De omkring gående hunde, ville respektere at hunden med benet knurrer for at vise dem, de er for tætte på og ikke har respekteret de første signaler som hunden med benet har udvist.

Så hunden med kødbenet opnår altså helt naturligt det den vil ha ud af at knurre, nemlig vise at omgivelserne er for tætte på, de vil trække sig og lade hunden beholde sit ben. Trækker hundene sig ikke, ved knurren, kan det føre til at hunden med benet bider fra sig.

Helt efter reglementet i naturen, men ganske forkert i vores menneske verden og det er bare ikke acceptabelt at en hund vogter over sine ting og faktisk kan være til fare for sine omgivelser. Tænk altid på at du kan/skal lære at tyde din hunds signaler og standse den adfærd den udviser.

Derfor må vi ind og vise eller lære hunden at den bliver nød til at acceptere at vi mennesker, er i nærheden, må kigge på, røre den og i nødstilfælde tage noget fra hunden, som den har i munden. Men det er en træning som hunden skal lære, på ligefod med alt andet træning som vi gerne vil ha at hunden skal lære. Uden træning vil det at tage et ben fra hunden, bare føre til en stor konflikt som hver gang vil give store hakker i tilliden til os fra hunden og kan resultere i et rigtig ærgeligt bid.

Hvis du nu tænker over at det er fordi hunden vil beholde sit ben i fred og ikke kan finde ud af om du vil tage det fra den eller hvad dine hensiget egentlig er, så kan du næsten tænke dig til, at det er en temmelig dårlig ide at blive sur på hunden og tage fat i den, når hunden først er kommet derud hvor den knurrer.

Kommer du derud hvor hunden er begyndt at knurre, så træk dig i passende afstand og bliv stående til hunden igen slapper af og gå din vej. På denne måde viser du igennem din adfærd at du respekterer du er kommet for tæt på, øger aftsanden og vil ikke tage benet. Bevæg dig først helt væk, når hunden er afslappet og så går du hen og ligger en god træningsplan så du kan træne dig ud af det.

At blive gal på en hund der knurrer, er slet ikke særlig smart. Hvis du tager fat i hunden, skælder hunden ud og tager benet fra den med magt, vil du bekræfte hunden i at det er en dårlig ting at du eller andre er i nærheden af hunden imens den spiser sit ben og da hunden selvfølgelig vil blive overumplet og tabe kampen mod dig, vil den tage kampen op igen næste gang, men da vil hunden være mere modig og usikkerheden og utrygheden for det du kan finde på vil give en meget stærkere reaktion, fra hundens side. Den glemmer ikke lige hvad du gjorde sidste gang og du kan være sikker på at en rigtig dårlig indlæring hos hunden er igang. Står du med en voksen hund du lige har fået, aner du ikke noget om hvad det er, der har fået hunden til at reagere som den gør og du kan være meget uheldig at du står med hund der virkelig har haft nogle uheldige oplevelser omkring dette at ligge og hygge sig med sit kødben, for så at få det taget af en eller anden grund og hunden deraf har bygget et kraftigt forsvar op og du kan forværre situationen imellem dig og hunden, i stedet for at bygge noget positivt op.

Hvad pokker gør man så, når hunden ligger og hygger med sit ben og ikke vil ha du kigger i dens retning?

Du skal for det første respektere det og herefter skal du begynde at lære hunden at du og andre mennesker voksne som børn, må være i nærheden mens hunden spiser og at der ikke er nogen der har til hensigt at tage noget fra den.

Når du giver hunden et ben eller andet, så behold det i hånden og lad hunden tygge lidt på det inden du slipper det. Når hunden så ligger med dens ben, så gå hen og kast en godbid ned til hunden, afstanden skal være så stor at hunden ikke reagere negativt og knurrer. Målet skal være at du over en periode skal kunne komme helt tæt på hunden og give den godbidden fra din hånd til hundens mund. På denne måde lærer du hunden, at der ikke sker noget ved, at der er mennesker i nærheden når den spiser ben og der er heller ingen der vil tage noget fra hunden, fordi man lige rækker hånden ned for at klappe hunden der ligger med et ben.

Har du en hund der er problemer med når den skal spise mad, er årsagen den samme, som hvis hunden ligger med et ben.

Her er det vigtig at lave spise tiden om til en legetime. Forstået på den måde, at hunden ikke får muligheden for at blive usikker og gå i forsvar, men at mad bliver noget der er godt, kan være sjovt at ha med at gøre og at det ikke gør noget der er mennesker omkring hunde ved spisetid.

En af måderne er at dele hundens mad op i meget små portioner og så ligge det roligt ned i hundens madskål, lidt efter lidt, til hele aftensmads rationen er spist. Snak og hyg med hunden imens. Over en periode, som kan være dage eller uger, ligger du mere og mere mad i skålen af gangen. På denne måde bygger du noget godt op omkring mad og hunden lære at stole på dig og at være tryg ved spisetid. Inden du ser dig om, spiser hunden hele sin madration uden at du oplever noget du ikke kan accepterer.

Sørg for at der er ro på, når du arbejder med hunden. Du er ved at lære hunden noget og giv dig god tid. Målet skal være at hunden slapper helt af når den ligger med benet.

Men uanset hvor god og dygtig din hund bliver, til at se bort fra at der er mennesker i nærheden af den når hunden spiser eller tygger på ben. Så skal hunden så vidt det er muligt, ha fred og nyde at spise eller tygge ben i fred. Dette er især vigtigt at lære børn. Spiser hunden eller ligger den ned, uanset om hunden tygger på noget eller ej, så skal de lade den være. Børn store som små, skal aldrig deltage i træning af hunden, hvor det gælder forsvar. Det er en opgave for de voksne at sørge for at børn trygt kan færdes omkring en hund med et ben.

Det er rigtig god tid der er givet ud på øvelserne "slip" og soignering især omkring munden hos hunden. Så istedet for at lade et problem vokse og gå og gøre dig rigtig ærgelig på hunden og at det går galt en dag, så kom igang med træning. Der er mange ting en familie hund skal lære og det er kun dig der kan hjælpe hunden af med de knap så gode ting som vores hunde har med sig, bare fordi den er hund.


Af Susanne Funch