Sjove tricks


Rolighund

Positiv og glad hundetræning

Siden 2005


Kravle


1) Tag en godbid i hånden.

2) Ræk hånden helt hen til hunden og træk hunden med hånden ned mod gulvet og når hånden rammer gulvet lader du den ligge der stille med godbidden i.

3) Hunden vil enten med det samme eller lidt efter ligge sig ned for at grave godbidden ud af hånden på dig. Ros og beløn med godbidden. Start forfra.

4) Nu begynder hunden at ligge sig glidende. Når hunden ligger ned trækker du nu godbidden langsomt væk fra hunden som vil kravle efter din hånd for at få godbidden, ros og beløn.

5) Begynd at gøre det samme som i 4, men fjern godbidden fra din hånd med mellemrum og beløn med den anden hånd.

6) Sæt en kommando på, lige før hunden skal kravle og fortsæt som i 5.

Du har nu en hund der kravler fint, uden din godbid i hånden hele tiden og med en kommando koblet på .


Gem dig hund


Kast en godbid under spise bordet. Lad hunden løbe ind og tage den. Sæt kommando på eks. smut. Når hunden er der inde giver du den en godbid for at blive derinde i længere tid af gangen.

Fortsæt til hunden forstår øvelsen. Trap ned på godbidderne, så hunden begynder at gøre det på kommandoen og bliver belønnet for den færdige øvelse.


Skub døren i tak


1) Sæt dig  på en stol ved siden af døren og sæt ligeledes hunden foran dig og ved siden af døren.

2) lær hunden at røre døren med næsen. Gør dette ved at smøre lidt leverpostej på døren, i hundens næse højde. Når hunden lugter til døren, roser og belønner du med en anden godbid.

3) Gentag dette så hunden forstår at når den rører døren, falder der en belønning, fjern langsomt leverpostejen.

4) Hold nu godbidden tilbage lidt og vent med at belønne hunden. Du vil så opleve at den begynder at skubbe til døren mere og mere. For hver gang den skubber til døren ros og beløn, sæt kommando på.

5) Fortsæt med at tilbage holde godbidden, for at opmuntre hunden til at skubbe mere til døren, ros og beløn for hvert fremskridt.

6) Beløn nu hunden for at lukke døren helt på klem.


Klø næse


Hunden skal sidde foran dig. Du skal bruge malertape. Riv et stykke af malertapen og sæt det løst på hundens næse. Hunden vil prøve på at få tapen af med den ene pote. Idet hunden tager poten op til næsen roses og belønnes. Gør det gentagne gange og sæt da kommando på. Det ser ud som om hunden klør næse.


Sjippe


Her skal du ud og klippe af vandslangen.


1) Læg vandslangen på jorden og få hunden til at gå over, på din venstre side, ros og beløn.

2) Tag fat i den ene ende og hold den oppe og træd på den anden del. Vandslangen skal røre jorden, få hunden til at igen at gå over, ros og beløn.

3) Hold nu begge ender oppe, men så vandslangen stadig rører jorden. Hunden skal henover igen, ros og beløn.

4) Hæv vandslangen lidt fra jorden og få hunden til at springe over, ros og beløn.

5) Sving nu ganske langsomt vandslangen hen over hovedet på hunden bagfra, uden den skal hoppe over vandslangen. Den skal vænne sig til at den kommer bagfra og fra oven, fortsæt til hunden er helt tryg.

6) Nu skal du til at svinge vandslangen, så I begge tager det første rigtige hop, ros og beløn.


Vær obs på at rigtig mange hunde, ikke bryder sig om noget det drøner hen over hovedet på dem. Er din hund en af dem, så lad være med at sjippe med den.


Bukke


1) Tag en godbid i hånden.

2) Nu skal hunden stå foran dig og du tager godbidden i hånden så den er synlig for hunden.

3) Ræk hånden helt hen til hundens næse og led hunden med hånden ned mod gulvet og når hånden rammer gulvet lader du den ligge der stille med godbidden i. Hunden vil på et tidspunkt bukke sig for at få godbidden (hunden må ikke komme til at ligge ned). Lige idet hunden bukker med for parten, ros og beløn. Start forfra til den ved hvad det drejer sig om og sæt kommando på.


Giv en godbid


1) Ha en godbid klar og en bøtte omme på ryggen.

2) Vis nu bøtten til hunden, af ren nysgerrighed vil hunden nu snuse til bøtten, ros og beløn. Bliv ved på denne måde til du kan se at hunden forstår at kontakten til bøtten udløser en godbid.

3) Nu holder du bøtten foran hunden og lader hunden finde ud af at den også skal tage fat i bøtten for at få en godbid.

4) Hunden skal holde bøtten i munden i længere og længere tid.

5) Læg nu en godbid i bøtten imens at hunden har bøtten i munden. Idet du ligger godbidden i siger du værsgo.

6) Lad hunden slippe bøtten og få godbidden ud.

7) Opmuntrer hunden til at samle bøtten op igen og for at få en godbid lagt i igen, så den kan tage en ny godbid ud af sin bøtte.


Krydsepoter


1) En godbid holdes i den ene hånd som holdes op foran hunden. Hunden vil prøve at få godbidden ved at gøre forskellige ting. Når der løftes en pote den mindste smule, roses og belønnes der.

2) Poten skal herefter løftes mere og mere til du selv er tilfreds og hver gang skal den lande i din hånd. Ros og beløn.

3) Nu skal hunden have poten til at ligge stille i din hånd i længere tid.

4) Nu begynder du at rykke den hånd som hunden ligger poten på længere og længere mod den side du vil ha hunden til krydse mod, ros og beløn hver gang hunden ligger den rigtige pote i din hånd.

5) Nu er hånden ved at være omme på den side af hunden som den skal krydse mod. Læg nu stille din hånd på jorden, så hunden ligger sin pote på din hånd (husk kun den rigtige pote udløser godbid) og har krydset poterne. Ros og beløn. Fortsæt til hunden har fuld forståelse for øvelsen og sæt da kommando på. Hold dig til at hunden skal krydse med den samme pote.


Giv pote


En godbid holdes i den ene hånd som holdes op foran hunden. Hunden vil prøve at få godbidden ved at gøre forskellige ting. Når der løftes en pote den mindste smule, roses og belønnes der. Poten skal herefter løftes mere og mere til du selv er tilfreds ros og beløn. Hold dig til at den skal give pote med kun højre eller venstre pote.


Jeg er genert


1) Få hunden til at dække foran dig.

2)  Derefter skal du have hunden til at røre dens næse med poten. Start med at be om hundens pote, ros og beløn.

3) Når hunden gir pote imens den ligger, hold da en belønning  lavt nede mod hundens bryst. Dette bevirker at hundens hoved sænkes, mens hunden løfter dens pote. Når pote og næse mødes, ros og beløn.

4)  Hold en pause efter at hundens hoved og pote er mødtes 3-4 gange og begynd at sætte kommando på. Husk på at det er en krævende øvelse.

5) Efterhånden som hunden begynder at forstå øvelsen, tilbageholder du belønningen, så hunden skal holde hoved og pote længere og længere tid sammen.


Læse bog 1


Du skal lære din hund at gø på kommando til denne øvelse. Sæt dig ned med en godbid i hånden og vis den godbidden. Små snak og visk stille til hunden, på et tidspunkt vil hunden begynde at bjæffe eller gø og her skal godbidden falde. Bliv ved til den gør rigtig og sæt da kommando på (evt. vov)


1) Lær din hund at følge din venstre pegefinger fra side til side. Tag en godbid i hånden og kør stille til den ene side med pege fingeren, hunden vil da dreje hovedet i den retning. Trap ned på godbidderne. Når den kan det uden godbid i hånden, fortsætter du til den anden side med samme hånd.

2) Nu lader du hunden følge din pegefinger som du kører over siderne en tynd bog.

3) I midten af bogen sætter du selv en side ind hvor der står vov med store bogstaver. Når du når denne side siger du vov til hunden og den vil da gø (for det står der jo)


Læse bog 2


Tag en bog du ikke bruger. Åben den på en tilfældig side og læg en godbid under den næste side. Hunden skal nu af sig selv bladre siden væk for at få godbidden. Den må ikke tygge eller rive i bogen gør den det, siger du nej, og lader den prøve at fortsætte. Fortsæt til hunden har fuld forståelse for øvelsen og sæt da kommando på.


Find krydset


Her skal du lave 3 figurer der er meget forskellige fra hinanden, en af dem skal være et kryds. Hunden skal lære at løbe ud til den


1) Ha en godbid klar og tag krydset om på ryggen.

2) Vis nu krydset til hunden, af ren nysgerrighed vil hunden nu snuse til krydset, ros og beløn. Bliv ved på denne måde til du kan se at hunden forstår at kontakten til krydset udløser en godbid.

3) Nu ligger du krydset på jorden og lader hunden finde ud af at den også skal markere krydset selvom det ligger på jorden. Giv godbid når den markerer. Bliv ved på denne måde til du kan se at hunden forstår at markeringen af krydset på jorden udløser en godbid.

4) Nu burde hunden forstå at når den markerer krydset får den en godbid. Nu skal du begynde at få hunden til at markere krydset ved siden af en af de andre figurer.

5) Læg krydset og en af de andre figurer ned ved siden af hinanden og nu skal hunden så markerer krydset. Husk ikke at give godbid ved markering af den anden figur. Ros og beløn med det samme den markerer krydset. Fortsæt ved at rokere rundt på de 2 figurer.

6) Når hunden løber hen til krydset hver gang, læg da den sidste figur på jorden og hunden skal da blive ved med at markerer krydset, ros og beløn. Flyt rundt på figurerne efterhånden som hunden bliver dygtig.


Snurre rundt


Tag en godbid i hånden og hold den tydelig foran hunden, så den kan se den. Før hånden med godbidden rundt, så hunden snurrer med, ros og beløn. Gør det nogle gange og prøv så uden godbid i hånden. Hunden vil da snurre med rundt, ros og beløn Sæt en kommando på. Snur ikke for mange gange.


Uhmmmm


Denne øvelse er meget sød. Tag noget leverpostej og dut det på hundens næse, uden at der sidder klumper. Nu vil hunden begynde at slikke på næsen, idet den gør det roser du og giver godbid. Hver gang hunden slikker næsen ros og beløn. Sæt kommando på, når den gør det selv.


Ned med dig


Lav et par – SIT – øvelser, DYGTIG + GODBID.

Når du har lavet - SIT – øvelsen nogle gange, så hold kontakten til din hund, men lad være med at sige noget til hunden.

Hunden vil helt sikkert sætte sig igen. Men nu venter du stille og roligt. Hunden vil af sig selv på et tidspunkt ligge sig ned, fordi den bliver træt af at sidde og når det sker er du hurtig, DYGTIG + GODBID.

Når du kan se at hunden forstår hvad du vil ha den gør, så er du klar til at sætte - DÆK - signal på.


Op med dig


Nu laver du et par – DÆK – øvelser (brug gerne dit lyd signal til – DÆK -) med DYGTIG + GODBID.

Når du har lavet – DÆK – øvelsen nogle gange, så hold kontakten til din hund igen, men lad igen være med at sige noget til hunden.

Hunden vil dække igen, da det er det, der har givet dygtig + godbid før. Men nu venter du stille og roligt.

Hunden vil af sig selv på et tidspunkt rejse sig op, fordi der ikke sker noget når den ligger stille og når det sker er du hurtig, DYGTIG + GODBID.

Du skal være så hurtig til at forstærke, så hunden kun når at rejse sig op og sidde.

Når du igen kan se at hunden har fanget ideen og med forståelse for hvad du vil ha den til, kan du sætte, – OP – signal på.


Klappe kage


Fremgangs måden er den samme som med "giv pote" her skal den bare lave det samme med den anden pote også. Den skal så ende med at løfte poterne på skift. Når du løfter din højre hånd skal den løfte sin venstre pote og ramme din hånd og modsat med den anden hånd og pote, godbidder skal også falde som i giv pote øvelsen.


Træk min stol ud


1) Lad hunden lege med et viskestykke, så den bliver meget glad for det.

2) Du skal lære den at tage fat i det og trække lidt i det.

3) Når hunden tager viskestykket i munden og trækker i det, så bind det rundt om 2 stole ben.

4) Hjælp hunden til at forstå at den skal trække i viskestykket som nu sidder fast på stolebenene. Bare den snuser til det ros og beløn. Tag det stille og roligt da stolen kan larme lidt og hunden ikke kan ”se” lyden.

5) Lad hunden finde fidusen i at trække i viskestykket så stolen rykker, ros og beløn hver gang den trækker stolen ud.

6) Sæt en kommando på når hunden rykker til stolen af sig selv og slut med at sætte dig på den. Du har nu en stolt hjælper.


Bakke


Sørg for at arbejde med 100% rank ryg, i denne øvelse.

Stil dig mellem stuebordet og sofaen.

Kald hunden hen foran dig, så den også står imellem bordet og sofaen.

Tag nu et lille skridt mod hunden, den vil nu bakke en lille smule KLIK + GODBID

Gå selv baglæns igen og kald hunden tilbage foran dig igen.

Gå nu frem mod hunden igen, KLIK + GODBID hver gang hunden tager et nyt skridt bagud.

Efterhånden kan du roligt begynde at gå bordets længde ud imens at hunden bakker foran dig KLIK + GODBID.

Når hunden bakker fint og flydende hele længden imellem bord og sofa, fortsætter du på samme måde, men denne gang sætter du dit bakke signal på.

Når hunden har bakket flere (mange) gange med dit signal på, så prøv at blive stående og se om hunden er klar til at bakke en lille smule på dit signal, imens du selv bliver stående. KLIK + GODBID, hvis hunden bakker en lille smule.

Nu arbejder du videre frem imod at hunden, imens du stadig bliver stående, af sig selv på signal, skal bakke hele bordets længde.

Bakker hunden flydende baglæns, på signal imens du bliver stående, så er du nu klar til at øve bakke andre steder end ved sofaen og bordet.


Rulle


Få hunden ned i dæk stilling. Nu føres en hånd med en godbid ned mod gulvet, dygtig og godbid. Videre ned langs siden på hunden så den følger den med hovedet dygtig og godbid. Derefter føres hånden hen over ryggen til den modsatte side af hvor hundens hoved er drejet til dygtig og godbid. Hundens hoved vil følge godbidden og gøre at hundens krop ruller med for at fange godbidden dygtig og godbid. Kør hånden lidt langs gulvet så hunden ruller helt om på maven igen, dygtig og godbid. Før herefter hånden op mod loftet så hunden kommer op i sid stilling, dygtig og godbid.


Bang du er død


1) Hunden skal lære at rulle først (se ovenfor)

2) Tag en godbid i en af dine hænder, det skal være den samme hånd hele tiden og få din hund til at rulle og ende med at ligge stille på højre side.

3) I samme sekund din hund ligger på højre side, siger du dygtig, og giver den godbidden.

4) Fortsæt til hunden gør det flydende og husk pause imellem hvert trin.

5) Når din hund er helt sikker på, hvad øvelsen går ud på, kan du begynde at pege på hunden med pegefinder og Lange-finger og med strittende tommelfinger, mens du stadig lave den samme bevægelse med hånden som da du havde godbidder i hånden

6) begynd at gøre bevægelsen mindre, men behold fingrene i samme stilling..

7) Sæt kommando på.

8) Begynd at arbejde dig roligt op og væk fra hunden. Men ikke længere end at hunden gør det rigtigt. Begynder den at fjolle rundt er du gået for hurtigt frem eller den er træt. Ros bryd af.


Ryste på hovedet


Du tager en godbid i din højre hånd og fører den stille til venstre hunden vil da dreje hovedet efter godbidden dygtig og godbid her efter fører du højre hånd tilbage til højre dygtig og godbid. Nu skal hovedet først trækkes til venstre og tilbage til højre dygtig og godbid og så øges antallet men ikke så meget så hunden bliver rundtosset.


Hold og kast (godbidden skal være flad på den ene side)


Denne øvelse kræver meget tålmodighed, da god bidden skal ligge på hundens næse i stedet for at den får den i munden som den plejer.

Man sidder foran hunden på en stol og så nærmer man sig hundens næse roligt, den skal holde hovedet stille. Jo mere du nærmer dig hovedet med godbidden i hånden imens det er stille dygtig og godbid. Nu kan du kører hånden oven på næsen dygtig og godbid. Begyndt at ligge godbidden lidt inde på næsen ellers vil den trille af, dygtig og godbid. Hunden kaster med hovedet for at få godbidden af igen dygtig og endnu en godbid. Nu skal den sidde stille med hovedet bare et par sekunder før den må kaste godbidden af dygtig og godbid. Nu skal du forlænge tiden hvor den sidder med godbidden på næsen, før den kaster med hovedet.


Ring på klokken


Ha en klokke i hånden, der kan klinge rigtig. Lær hunden at dutte på klokken til den klinger. Ros og beløn hver gang hunden dutter på klokken, så den giver klinge lyd.

Når hunden finder ud af, at dutteriet med klinge lyden, udløser en godbid og gør det sikkert. Så er det tid til at hænge klokken op et sted i huset, hvor hunden kan nå den, og hvor klokken er til at fjerne igen. For ellers har du en hund der klinger med klokken hele tiden, for at få en godbid eller noget mad.

Hjælp hunden til at forstå, at fordi du ikke har klokken i hånden, skal den dutte til den klinger igen.

Tilbage hold nu godbidden for at få hunden til at dutte flere gange på klokken, så den klinger. Øg antallet af kling, klingen stille og roligt.

Det kan godt tage hunden en pæn tid at spise et måltid eller bare halvdelen af det, ved at skulle ringe med "mad klokken".


Visk til mig


Sid foran hunden på gulvet og vis den en godbid du har i hånden. Hold godbidden lige foran snuden på hunden. Motiver hunden til at komme med en lille lyd. Ved første tegn på, at hunden skal til at give lyd, roser du og herefter giver du hunden godbidden.

Hver gang hunden siger den samme lyd, roser du og belønner.

Når hunden har forstået, hvad den skal gøre for at udløse belønningen, sætter du kommando på. Så er det vigtigt at du begynder at trappe godbidderne ned, så hunden kan det til sidst uden at få en godbid hver gang.


Åben skabslågen for mig, tak


1) Lad hunden lege med en strimmel af et viskestykke eller andet stof, så hunden bliver meget glad for det.

2) Du skal lære den at tage fat strimmlen og trække lidt i det, klik + godbid.

3) Når hunden tager viskestykkestrimmlen i munden og trækker i det, så bind det fast til et håndtag på en låge i køkkenet. Strimmlen skal være så lang at hunden på en god måde kan nå det og trække i det uden problemmer.

4) Hjælp hunden til at forstå at den skal trække i viskestykket som nu sidder fast på Håndtaget, klik + godbid.

5) Lad hunden finde fidusen i at trække i viskestykket så lågen åbner mere og mere, klik + godbid, for hvergang det lykkedes hunden at åbne lågen mere eller mindre op.

6) Sæt en kommando på når hunden fint med forståelse, åbner lågen. Husk at sige tak og giv en godbid.

Du har nu en stolt hjælper i dit køkken.


Kig til højre og til venstre


Sæt hunden af foran dig og ha godbidder klar.

Tag en godbid i højre hånd og ræk den til hundens næse. Drej nu godbidden roligt til højre, så hunden lige drejer hoved og næse med til højre, klik + godbid.

Fortsæt sådan til hunden også kan følge din hånd uden en godbid i klik + godbid hvergang.

Når hundens hoved fint følger din hånd uden godbid, så sæt et signal på.

Du kan nu begynde med venstre side på helt samme måde som højre side.

Når hunden kan øvelsen skal du trappe ned på godbidderne, så hunden både skal dreje til højre og venstre før den får klik + godbid.


Kan du gø


Sid foran hunden på gulvet og vis den en godbid du har i hånden. Hold godbidden lige foran snuden på hunden. Motiver hunden til at komme med en lille lyd. Ved første tegn på, at hunden skal til at give lyd, roser du og herefter giver du hunden godbidden.

Hver gang hunden siger den samme lyd, roser du og belønner. Nu begynder du kun at rose og belønne når du får et rigtig glam fra hunden. Herefter er det om at rose og belønne, for hver glam hunden giver dig mere. Sæt dig for eventuelt 7 glam skal være slut resultat.

Når hunden har forstået, hvad den skal gøre for at udløse belønningen, sætter du kommando på. Så er det vigtigt at du begynder at trappe godbidderne ned, så hunden kan det til sidst uden at få en godbid hver gang.

Rolighund - v/ Susanne Funch

Tlf: 27218157 - Cvr: 30634448